Esittelyssä juhlapöydän herkku!Kentakilainen


200 g voita
4 dl sokeria
3 munaa
6,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhe
1,5 dl mantelirouhe tai -lastu
1,5 dl rusinoita
2,5 dl maitoa

Vatkaa voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan varovasti taikinaa käännellen. Lisää maitoa erissä kuivien aineiden kanssa vuorotellen. Paista 175 asteessa noin tunnin..

Kuorrutus
1 dl kermaa
6 rkl voita
3 rkl sokeria
7,5 dl tomusokeria

Kerma ja voi kiehautetaan ja lisätään ruskeaksi paahdettuun sokeriin vispilän kanssa. Sekoita tomusokerit kuorrutteen joukkoon.

Muutama vuosi sitten, kun rantauduin tänne Etelä-Pohjanmaalle, niin anopin kahvipöydässä olen päässyt tutustumaan tähän makeaan kahvikakkuun. Täällä puhutaan leikkokakusta, Turun seudulla taas kuorrutetusta kuivakakusta. Tämä oli kyllä parasta kuivaa kakkua ikinä! Makealla kuorrutettu herkkukakku on lunastanut paikkansa meidän perheessä.


Niille jotka jaksoivat lukea tämän loppuun asti voin tunnustaa etten ole kummoinenkaan leipuri. Ruuanlaiton ja leivonnan saloihin tutustuin vasta lasten myötä muutama vuosi sitten. Tämän joulukakun kanssa en saanut tuota kuorrutusta onnistumaan ja tuskaisena soitin jo hätäapupuhelua anopille, joka tuli pikana näyttämään uusavuttomalle kuorrutuksen teon salat. Tyytyväisenä aloin kuorrutuksen jähmetyttyä leikkaamaan kakusta palaa kuvausta varten ja tajusin, että kakku ei ollut edes täysin kypsä sisältä. Ei mennyt niin kuin Strömsöössä! Tämän kuulleessaan anoppi lupasi tehdä kokonaan uuden kakun. Oikeasti tuo kuvan teksti: Meillä on leivottu... Pitäisi kai oikeastaan olla muodossa: Anoppi leipoo jälleen... tai jotain muuta vastaavaa. Ehkä ensi kerralla onnistun tai sitten saan kirjoittaa teille jälleen epäonnisia leivontahetkiäni.

Huomenna on tiedossa postaus meidän joulutunnelmista. Ihanaa ja puuhakasta joulunaikaa sinulle!