Tee naisellinen korkokenkäkakunkoriste sokerimassasta.


Minulla oli ilo saada tehdä rippijuhlakakkuun kakunkoriste. Jännää miten nuo kummilapset kasvaa ja ikää kertyy, vaikka itse pysyy ihan samanikäisenä vuodesta toiseen. Toivottavasti näistä ohjeista on iloa sinulle, mikäli haluat tehdä juhlakakun päälle näyttävää naisellista tai tyttömäistä kakunkoristetta.
Kakunkoristeiden valmistaminen on valitettavasti hieman välineurheilua. Tämän koristeen valmistuksessa käytin kaikkia näitä: Korkokenkämuottisettiä, siveltimiä, kukkamuottia, muotoilutyökalua, elintarvikekimalleväriä, helmiä, kukan terälehtien muotoilualustaa ja liimauksessa käytin sokerikuorrutetta.Kaupan hyllystä valikoin sokerimassaa kahdessa eri sävyssä, sokerikuorrutetta, sekä pehmeät kultahelmet, sillä niiden kovien helmikoristeisen kanssa voi tulla ikävästi hammaslääkäriasiakkaita kesken juhlien.


Korkokenkämuottipaketista paljastuu monta pientä osaa ja sen kanssa korkokenkien teko on suhteellisen helppoa. Muotit tekevät myös kaikki tikkausjäljet valmiiksi. Paketista löytyy myös remmisandaalien tekoon sopivat muotit, mutta käytin nyt vain suppeammin noita paketin tarjoamia osia. Korko tehdään kaksiosaisella muotilla ja muut osat otetaan tasoksi kaulitusta massasta.


Korkokengän osat asetellaan nyt kahden paketista löytyvän tuen varaan kuivumaan, toinen tuki tulee koron eteen ja toinen jalkapöydän päälle tulevan pistokkaan yläpuolen alle. Olen joutunut hieman omia tukipalojani muotoilemaan uudelleen.  Syötävällä kimallejauheella saa mukavaa efektiä koristeiden pintaan. Kukkamuotilla saa helposti tehtyä kukan muodon ja koristeiden muotoilusienen päällä saa pallopäisellä muotoiluvälineellä kukan terälehtiin oikean muodon.


Kukat siirretään kuivumaan muotoonsa sopivalle alustalle, mikä voi olla esimerkiksi munakenno, minkä kupit on vuorannut sellofaanilla tai snapsilasit mihin on sokerimassan suojapaperista taitellut alustat. Kengän päälliosan jo hieman kuivahdettua muotoonsa voi muotin irrottaa ja kengän "liimata" vedellä, sokerimassalla tai varsinaisella elintarvikeliimalla paikoilleen. Tuki kannattaa jättää kengän teräosaan vielä noin toisin päin varmuustueksi. Tuki kannattaa kuitenkin kääntää, sillä kenkä rikkoutuu helposti jos tuki jätetään liimauksen jälkeen oikeinpäin ja liian tiivistä tukea joutuu myöhemmin väkivalloin irrottamaan paikoiltaan.Pohjalevyn kaulin aina leivinpaperien välissä. Pyöreän kakun ison koristeen teossa olen käyttänyt korkeintaan muumikulhon halkaisijaa ja koristeista riippuen olen tuota halkaisijaa vielä sentistä pariin senttiin veitsellä pienentänyt. Kakun reunan koristeluun löytyy muotoiluseteistä monesti sopivaa työkalua. Kukkien pohjalle tulevat helmet olen liimannut taas sokerikuorrutteella, sillä valkoisessa pohjassa katoaa sokerimassan valkoinen sävy hyvin.Kengän tuet voi poistaa, kun kenkä pysyy hyvin koossa ilman tukia. Tähän vaikuttaa mm. ilmankosteus ja massan koostumus. Tämä sokerimassalla tehdyn koristeen teko on aloitettu päivällä ja viimeistelty illalla. Mikäli massa on esimerkiksi 50% sokerimassaa ja 50% marsipaania, niin olen antanut koristeiden kuivahtaa ainakin vuorokauden ennen viimeistelyä.

Mikäli olet ensikertalainen kakunkoristeiden teossa, niin suosittelen testaamaan alkuun massaa, mikä koostuu 50% sokerimassasta ja 50% marsipaanista, näin ollen sinulla on kauemmin aikaa muotoilla tekemääsi ja massa on helpompaa ja sitkeämpää, eikä murru niin helposti ja lisäksi koristeet leikkautuvat mielestäni kauniimmin. Opettelin itse koristeiden tekoa tuolla koostumuksella. Toisaalta kuivatusvaiheet kestävät paljon kauemmin ja työn valmistuminen on paljon pidempi prosessi. Ruusujen tekoon suosittelen pelkkää sokerimassan käyttöä, sekoitemassalla kuivausvaiheiden odottelun kanssa ruusujen teossa menee jopa useita päiviä ja kerran kovettunut sokerimassalehti ei enää niin helposti "nuupahda", kuin sekoitemassasta tehty.
Valmis koriste säilytetään kelmuun vuoratussa karkkirasiassa, mutta mikäli ilmankosteus on korkea, niin koristetta ei voi säilyttää kelmulla peitetyssä ilmatiiviissä laatikossa. Koriste säilyy parhaiten tilassa, missä ilmankosteus ei pääse nousemaan kovin korkeaksi. Parhaita säilytyspaikkoja on esimerkiksi vaatekaapin hylly. Mikäli koriste on tuoreuden takaamiseksi kelmun sisässä useita päiviä, niin sitä kannattaa tarkkailla, sillä esimerkiksi koristeen korkokenkä painuu helposti lestin ja terän yläosan kohdalta.

Tämä ohjeistus perustuu omiin kokemuksiini koristeiden teosta ja varmasti on paljon muitakin tapoja. Rohkeasti kokeilemaan! Vastailen mielelläni, mikäli sinulla on kysyttävää aiheesta.

Siskonpaneelisoppaa-blogin arkea seuraat helpoiten tykkäämällä blogin facebook-sivusta TÄÄLLÄ!