Listoiksi kelpaamattomien listojen tarina.


Koko tarina alkoi siitä, että halusin makuuhuoneen listat hankkia mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Käväisin nyt siis suhteellisen lähellä olevalla sahalla ensimmäistä kertaa ja suureksi hämmästykseksi heillä olikin juuri sitä mitä tarvitsin: kolme senttiä paksua jalkalistaa.  Saha sijaitsee Jalasjärven keskustasta joitakin kilometrejä Vaasan suuntaan, tien oikealla puolella.  Listaa ei ollut hyllyssä tarpeeksi, mutta sitä luvattiin tehdä minua varten ja hyvin nopealla aikataululla. Pidin listan melko yksinkertaisesta profiilista ja nappasin listasta vielä kuvankin, sillä halusin esitellä listalöytöäni heti myös ystävälleni Annalle, joka haaveilee vanhan kansakoulun ostosta. Tästä eteenpäin kaikki menikin sitten aivan todella pieleen!

Makuuhuoneemme listat toimitettiin toiveideni mukaisesti kotiin. Ne toimitettiin kolmen miehen ja yhden koiran voimin. En osannut aavistella mitään, mutta lähdin siirtämään listoja sateen suojaan heti miesten lähdettyä ja karmea totuus paljastui. Listat olivat huoneen viimeistelyyn tarkoitettujen sileiden ja tiivispintaisten tuotteiden irvikuvia. Muototerä ei ollut edes koskenut puun pintaa kaikissa kohdin. Vain osassa oli listan taakse tehty johtokouru, mikä oli sovittu listoihin tehtäväksi. Olin järkyttynyt! Yli puolet meitä varten tehdyistä listoista oli täysin kelvottomia, eli niissä oli listojen näkyviin jäävillä sivuilla kohtia mitkä vastasivat raakalaudan karvaista pintaa. Vaikka raakalaudan käyttö kovin muodikasta olikin niin on ilmiselvää, ettei tässä haettu nyt sitä.


Tässä tapauksessa olisi ollut paikallaan soittaa yrittäjälle ja kertoa, että voi nämä täysin listoiksi kelpaamattomat tuotteensa hakea heti pois. Tässä oli vain sellainen pikku juttu, että makuuhuoneremontti oli jo venynyt turhan pitkään ja halusin asiaa eteenpäin. Minun piti viikonlopun aikana maalata nämä listat. Otin ihan ensiksi kuvia ja laitoin ne heti tekstiviestinä menemään ja soitin hetken kuluttua perään. Yrittäjä reagoi puheluuni olemalla hiljaa puhelimen toisessa päässä. Jouduin useaan kertaan kysymään oliko hän vielä toisessa päässä. Ehdotin hänelle, että hän olisi heti tehnyt asianmukaiset listat minulle, mutta hän ei vastannut siihenkään mitään. Erittäin hankalaa neuvotella ihmisen kanssa, joka on vain hiljaa luurin toisessa päässä. Lopuksi sanoin, että voin myös hioa listat itse, mikäli hän tulee hinnassa vastaan. Hän lupasi tulla hinnassa vastaan ja päätti puhelun. Tietämättä mitä tässä nyt oli oikeasti edes sovittu, lähdin hiomaan listoja. Lopputulos ei tietenkään ole aivan alkuperäisen mallikappaleen kaltainen, kun lähdetään listoja rälläkällä hiomaan. Tässä kohdassa ei olisi pitänyt itse lähteä listoja parantelemaan, vaan palauttaa kaikki. Asialla oli kuitenkin kiire, sillä oli perjantai ja listat piti saada maalattua sunnuntaiksi.


Yhteen listaan oli jopa saatu aikaiseksi ura, semmoiseen paikkaan missä muissa listoissa ei ollut. Virhe oli kuitenkin korjattu puolessa välissä listaa ja ylimääräinen koristeura lopetettu. Sitten tullaan jännään vaiheeseen, nimittäin yrittäjä tuli tuomaan minulle laskua kotiovelle seuraavana arkipäivänä. Mielenkiintoinen tapa, mutta jokainen tietenkin tekee tyylillään. Laskussa selvisi, että aleprosentti oli täysin unohdettu. HUPSISTA! Otin asian heti esille ja yrittäjä lupasi korvata 110e listamäärästä 20e, eli alennusprosentiksi tuli törkeän vähän, alle 20 %. Kysyin vielä, että laitanko hänen sähköpostiinsa kuvia virheistä. Hän ei halunnut, mutta toivoi, että lasku maksetaan mahdollisimman nopeasti. Selitin vielä kasvotusten miten listojen pinta oli ollut täysin ala-arvoista, mihin yrittäjä vastasi mielestäni hyvin hauskasti, että hänen teränsä tekee sellaista jälkeä. Olisi varmaan syytä vaihtaa nopeasti alaa, mikäli tämä oli yrittäjän itsensä mielestä riittävää laatua asiakkaalle.Lähdin selvittelemään oikeuksiani ja käytäntöjä mm kuluttaja-asiamiehen kanssa, joten laskua ei heti tietenkään maksettu. Kuluttaja-asiamiehen kanta oli, että yrittäjän olisi pitänyt heti hakea listat luotani ja toimittaa uudet mallikappaleen kaltaiset listat tilalle. Näin ei kuitenkaan ollut toimittu ja olisi kohtuullista mikäli yrittäjä korvaisi 10e per tunti itse tehdyistä töistä. Olisin varmasti saanut kuluttaja-asiamiehen kautta ja avulla hintaa vielä alemmaksi, mutta muutaman kymmenen lisäeuron alennuksen takia ei kannata kuitenkaan lähteä taistelemaan osapuolen kanssa, jolle nämä asiat olivat niin hankalia, että hän ei pystynyt niihin edes asianmukaisesti vastaamaan. Jossain vaiheessa on viisaampaa jättää taistelut taistelematta ja säästää omia energioita mukavampiin asioihin. Listatkin ovat jo melkein asennettuina, vaikka eivät olekaan ihan ykköslaatua. Maksan siis nämä ylihintaiset polttopuulaatuiset listat ja huolehdin siitä, etten enää milloinkaan käytä kyseisen yrittäjän palveluita. Normaalisti asioin aina Kurikassa Ojaniemen sahalla, sillä sieltä on toimitettu meille aina ensiluokkaisen laadukasta listaa ja paneelia, nyt muistan taas jatkossakin noutaa listani Ojaniemeltä asti.

Ensi kerralla mukavampien asioiden parissa, sillä täällä tapahtuu nyt vaikka mitä jännää, hienoa ja ihanaa,


P.S. Mikäli haluat seurata remonttimme etenemistä, niin käyhän tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.