Oikeasti suomalaisia tuotteita kotiin ja lahjaksi?


Törmään nykyisin usein siihen, että suomalaiset tuotteet eivät olekaan oikeasti Suomessa tehtyjä. Viimeksi harmittelin Arabian mukeja, mitkä eivät ole enää suomalaisia ja ajattelin, että ostankin sitten Marimekon mukeja, kunnes kurkkasin pohjaan ja sielläkin luki: "Made In Thailand". Jopa osa Suomi 100-vuotta -tuotteista on oikeasti tehty muualla kuin Suomessa. Kokonaan suomalaisten tuotteiden hankkiminen on välillä haastavaa, eikä oletukset perinteisten suomalaisten yritysten tuotteita läheskään aina tehdä enää Suomessa. On hyvä tietää kauppoja, mistä todella voi ostaa Suomessa tehtyjä tuotteita ja vielä jopa kuulla tarinoita tuotteiden takaa.  Yksi ihanimmista Seinäjoella olevista kaupoista onkin Rustoopuori, mistä voi hankkia Suomessa kokonaan tehtyjä laadukkaita tuotteita. Taito Etelä-Pohjanmaa ja Farmari 2017, kutsuivat bloggaajia kylään tuohon ihanuuksien taloon ja tässä illan kohokohtia.

Keskikerroksen myymälässä pääsin hypistelemään näitä Myssyfarmin myssyjä. Aivan ihana Rauhansuun maatilan idea Pöytyällä, missä lapsuuden kotiseutuni mummot kutovat näitä myssyjä. Sen lisäksi, että osa näistä kutovista mummoista on lapsuudestani tuttuja hahmoja, niin langat näihin tulevat Rintalan Luomutilalta, missä entinen työkaverini Anne kasvattaa lampaita suurella sydämellä. Annen kanssa olimme opettajakollegoita kauan kauan sitten, ennen kuin lampaiden kasvatus vei tämän mukavan naisen kokonaan mukanaan. Lisäksi Myssyfarmi toimii maatilalla, mikä on osa lapsuuden maisemiani Piimätien varrella. Olenkin seurannut Myssyfarmin upeaa kehitystä mielenkiinnolla sivusta jo jonkin aikaa ja monestakin syystä. Käyhän sinäkin kurkistamassa Myssyfarmin omilla sivuilla mistä ainutlaatuisesta jutusta onkaan oikeastaan kysymys ja tsekkaa hieno yrityksestä kertova video samalla. Hienoa ajan hermoilla olevaa yrittäjyyttä!Melkein kaikki iltaan kutsutut olivat keskenään tuttuja Kotopirkkojen ja/tai SOblogien kautta ja näissä tilaisuuksissa on mukavan leppoisa tunnelma. Niinpä minäkin tein töissä pitkän päivän ja kiiruhdin töistä parin kilometrin päähän Rustoopuorille. Mukava Marja Hemminki-Haapoja esitteli meille paikkaa ja sen monimuotoisuutta. Rustoopuori sijaitsee Kaarakan talossa ja siellä on mm. kurssitoimintaa ja käsityökoulussa taiteen perusopetusta, niin aikuisille kuin lapsillekin. Ei ole siis kyse pelkästä kaupasta vaan kokonaisesta taitokeskuksesta. Nyt vielä voin hetken nauttia näistä kaupungissa työskentelyn eduista ja käydä työreissun yhteydessä kaupungilla. Kuun vaihteessa omat työt vaihtuu taas 4H-ohjaajasta luokanopettajan hommiin ja työpäivät eivät enää keskity Seinäjoelle.


Keskikerroksen myymälä on minulle ehkä tutuin paikka jo ennestään, mutta aina paikassa on yhtä ihanaa kiertää kameran kanssa ja ihastella suomalaisia kekseliäitä ja laadukkaita käden taitoja. Nämä maatuskat ovat Jurvassa koivusta tehtyjä.


Mukeja missä ei lue pohjassa "Made in Thailand".


Heini Riitahuhdan Lapuan Kankureille suunnittelema Ruut-kuosinen päiväpeitto, mikä on tarkoitettu monikäyttöiseksi tuotteeksi ja käy erinomaisesti myös pöytäliinaksi. Jos haluat kurkistaa kuvan suunnittelijasta, niin kurkista edellisen postauksen viimeinen kuva.


Tee se itse -mustikka & puolukka leivän ääressä huokailin syvään. Jokin tässä vetosi minuun syvästi ja olin jo vakuuttunut, että tämän leivät voimalla lapset ei riitelisi viikonloppuna ja koko kotiin muuttaisi seesteinen tunnelma vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. Mies katsoisi kanssani juuri valitsemaani ohjelmaa ja nuori koirammekin toimisi kuin unelma. Jätin leivän ostamatta ja ehkä juuri siksi lapset aloittivat viikonlopun kiukuttelulla?


Rustoopuorista saa myös mukavasti lankoja ja laadukkaita puikkoja, ja myös niitä nelikanttisia sukkapuikkoja, mitkä on muuten ennakkoluuloista huolimatta ihan parhaita! Lankojen ja sukkapuikkojen puolella on kyllä paljon muutakin tarjontaa kuin Suomessa tehtyjä.Saimme jokainen näiden amppeleiden Tee se itse -paketit käsiimme ja amppeleiden valmistus sujui kivuttomasti seurustelun lomassa. Arvostin kovasti näissä sitä, että amppelin "suikaleet" ovat Janita kenkätehtaan ylijäämämateriaalia ja näin aika ekologinen askartelumateriaali. Näistä amppeleista ja miniryijyistä tulossa myöhemmin lisää tekemisen meininkiä!