Nyt ne kekkuleiden lelut lähtee roskiin!


Onko kukaan muu hermostunut lattialle jätetyihin leluihin? Entä potenut paska äiti -fiilistä uhattuasi kuljettaa jokaisen lelun roskiin, ellei niitä välittömästi siivota pois lattialta?  Mennään kohta lelukatastrofin yksityiskohtiin, mutta ensin lyhyt tietoisku siitä miten eteläpohjalaiset kutsuvat rakkaita lapsiaan.

Etelä-Pohjanmaalla on lapsi-sanalle paljon synonyymejä ja niitä käytetään rikkaasti. Lisäksi on huomiota herättävää, miten monet näistä lasta tarkoittavista sanoista voivat olla yleiskielessä negatiivisesti sävytettyjä sanoja, mutta täällä ne yhtäkkiä ovatkin aivan positiivisia sanoja. Eteläpohjalaisten lapset ovat kersoja, mukuloota, häjyysiä, natiaisia, penikoita, pentuja, tenavia tai kekkuleita ja kaikilla näillä on yleensä positiivinen sävy. Varsinais-Suomesta ei ole kauhean pitkä matka fyysisesti Etelä-Pohjanmaalle, mutta murteen vaihdos on yllättävän suuri. Toisten sanojen sisältö voi muuttua jopa negatiivisesta positiiviseksi, niin kuin käy vaikka kersa-sanalle, mikä on negatiivinen sana Varsinais-Suomessa, mutta positiivinen sana Etelä-Pohjanmaalla. Kakara ei puolestaan ole eteläpohjalaistenkaan puheessa kovin rakastava termi lapselle ja harvemmin käytössä omista lapsista puhuttaessa. Kakrut, tenavat tai muksut ovat taas käytössä varmaan suurimmassa osassa maatamme. Minua kiinnostaa hurjasti kaikki murteisiin ja niiden eroihin liittyvä, mutta oma puheeni on jossain turvallisessa yleiskielessä. En enää vauhdilla omaksu murteita omaan puheeseeni, niin kuin joskus nuorena, mutta en osaa kuitenkaan puhua omaa murrettani ihmisille, jotka puhuu täysin eri murteella. Lasten myötä olen pikku hiljaa ottanut enemmän ja enemmän paikallismurteen sanoja puheeseeni, mutta edelleen minua lähinnä hymyilyttää lasteni vahvat murresanat, enkä ikinä tule puhumaan vaikkapa sosimista. Tiedätkö sinä mitä sosimet tarkoittaa? Käyhän kertomassa Facebookissa tämän postauksen linkin alle.


Meillä tämä leluongelma on aika pinnalla sillä lastenhuone on poissa käytöstä ja lelujen paikka on tällä hetkellä keittiössä ja olohuoneessa.  Erityisesti serkuilta peritty puujunarata, että isot legot ovat viime aikoina tuottaneet  eniten ongelmia siinä lelujen keräysvaiheessa. Leluja on kertynyt määrällisesti paljon ja kerättävää siis riittää. Kummatkin lelut kaadetaan lasten toimesta sumeilematta kaikki lattialle ja ohjeet siitä, miten leluja voi ottaa sitä mukaa, kuin niitä rakentaa kaikuu kuuroille korville.


Tämä kai on vaihe, mikä menee menee kymmenen vuoden sisällä ohi. Silti minussa heräsi toivon kipinä, kun näin tämän kuvissa olevan Play&Go lelupussin Emma's & Mama's kaupassa bloggaajatapahtuman yhteydessä. Niinpä lelupussi muutti meille. Täällä näet mitä vaihtoehtoja minulla oli edessäni ja pohdin noiden mustavalkoisten pussien välillä kauan. Tiedättehän ne tilanteet, kun ostopäätöksen tekeminen on hankalaa. Siinä sitten pyörittelin mustavalkoisia graafisia lelupusseja käsissäni ja ihastelin autokuvioisen lelupussin nerokkuutta, kunnes Lumikallion Outi kertoi panda-kuvioisen lelupussin olevan ihan minun tyylinen ja olin aivan samaa mieltä. Panda -kuvioinen lelupussi sai siis muuttaa meille. 


Aika näyttää auttaako tämä lelupussi meitä lelusäilytyksen kanssa ja helpottavatko ne todella elämäämme, mutta ainakin siitä tulee hauskan näköinen säilytin valmistuvaan lastenhuoneeseen. Lisäksi tuntui tosi helpolta siivota lasten leikki yhdellä liikkeellä nostamalla lelusäkki sangoista isoksi pussiksi ja roikkumaan.

Viikon linkkivinkki: SOblogeissa eteläpohjalaiset blogit päivittävät omia postauksiaan. Kätevää miten voit seurata alueellisesti samalla alueella asuvien aktiivisten blogien päivityksiä samassa paikassa. SOblogien FB-sivusta pääset tykkäämään TÄÄLTÄ (mukavaa jos käyt tykkäämässä meistä) ja SOblogien nettisivulle pääset TÄSTÄ

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Emma's & Mama's shopin kanssa.