Älä riko remonttireiskaasi!
Tiedätkö sinä mitä on asbesti? Todennäköisesti , sillä siitä on onneksi ollut paljon puhetta viime vuosina. 20-luvulta asti tuota ainetta on käytetty sen erinomaisten ominaisuuksien vuoksi muun muassa rakennusmateriaaleissa. Ongelmana ei niinkään ole materiaali itse, vaan sen purkaminen. Asbestipöly nimittäin ei poistu elimistöstä, vaan voi aiheuttaa vakavia sairastumisia muiden muuassa erilaisille syöpäsairauksille vielä vuosikymmentenkin jälkeen. Hengitysliitto arvioi noin sadan ihmisen kuolevan joka vuosi asbestin aiheuttamiin ammattitauteihin.
Asbestia on käytetty Suomessa karkeasti noin seitsemän vuosikymmentä ja se kiellettiin vasta 1994, vaikka ongelmat olivat tiedossa jo kauemmin. Kulta-aikaa olivat 60- ja 70-luvut, mutta on valitettavan todennäköistä, että vielä vanhemmissakin taloissa on ainakin remonttien yhteydessä mahdollisesti käytetty asbestipitoisia materiaaleja. Niin kuin aiemmin mainitsin, niin ongelmana ei niinkään ole asbesti rakenteissa, vaan sen purkaminen. Vihdoin kaksi vuotta sitten 2016 pamahti voimaan laki, mikä edellyttää asbestin tutkimisen ennen purkamista. Tämä oli eräänlainen läpimurto, sillä kukapa haluaisi altistua työmaallaan asbestille, tietäen sen riskit. Tiedättehän sen Tehyn ajatuksen: Älä riko hoitajaasi. Ajatusta mukaillen tämän otsikoksi tulee: Älä riko remonttireiskaasi. Sori Tehy, varastin ideanne!Tähän liittyy myös sellaisia sivujuonia, että nyt kun asia vaatii tutkimista ja tutkiminen syö hieman remonttibudjettia, niin jätetäänkin purkamatta. Sillä vaikka pintaremontissa purkamatta jättäminen voi säästää rahaa, kun asbesti jää löytymättä. Rakenteissa oleva asbesti ei sinänsä ole kovin iso riski, mutta talon rakenteille riskejä muodostaa monimutkaiset kerrostukselliset rakenteet, sekä se, että mahdolliset piilevät virheet jäävät huomaamatta, kun rakenteita peitellään aina vain uusilla pinnoilla. Kovasti kannustan siis nielemään tämän lisäkulun ja purkamaan vanhat kerrokset alta pois.
Asbestikartoittajia löytyy aika kattavasti kentältä, mutta bestLab -sivuston kautta löydät hyvän tietopaketin aiheesta ja sitä kautta saat myös näppärästi yhteyden asbestikartoittajiin ympäri Suomen. Laboratorioissa on nimittäin todettu olevan suuria eroja, kuten Ylen MOT-ohjelma tekemä testi osoitti, joten sillä on väliä mitä laboratoriota käyttää asbestinäytteidensä tutkimiseen.Mitä enemmän asiaa pohdin ja tutkiskelen, niin sitä enemmän alkaa päässä kelailla, että mitä kaikkea sitä onkaan tullut purettua ja asbestikuidut suorastaan jo tuntuu keuhkoissa. Vähän sama ilmiö, kuin silloin kun joku puhuu täistä, niin minä jo tunnen mielikuvistustäiden mönkivän hiuksissani. Toivottelenkin turvallisia ja lain mukaan suoritettuja remontteja kaikille!

Minulla on mielessä tosi kivoja lasten kanssa tehtäviä DIY-ideoita kodin seinien kaunistukseksi, kunhan vain ehtisin niitä tänne teille ammentaa. Toivottavasti nähdään pian niiden merkeissä. Kiitos kun luit näitä ajatuksiani täällä. Kommentit otetaan kiitollisuudella vastaan Facebookissa tai Instagramissa, joten nähdään siellä.