Tee itse tarkka valutyö perheenjäsenten käsistä.Meille valmistui mukavan kokeilun tuloksena tämä valutyö, missä on meidän perheen äidin, isän ja kahden pojan kädet kopioituna uskomattoman tarkasti. Työ odottaa vielä pääsyä seinälle, mutta haluan esitellä sen teille ensimmäisen kerran jo nyt ja kertoa miten tämä valmistui ja miten sinä voit tehdä itse samantyylisen työn.


On suorastaan hämmästyttävää, miten tarkasti työssä näkyy yksityiskohdat, kuten pienetkin ihopoimut tai kynnen pinnan epätasaisuudet. Tämän otamme varmasti uudelleen muutaman vuoden kuluttua ja pojat voivat tutkia miten paljon heidän kätensä ovat kasvaneet. Työssä näkyy vielä kohtia, mitä voisi rapsuttaa pois käsien pinnasta ja tehdä jäljestä vielä täydellisemmän, mutta pidän tästä juuri tämänlaisena hieman epätäydellisenä, sillä onhan työ muutoin aika pelottavan tarkka kopio meidän käsistämme.
Otimme miehen kanssa sormukset pois, sillä emme tienneet miten massa olisi reagoinut metallin kanssa tai olisiko sormuksissa ollut kova puhdistaminen. Nyt jälkeenpäin ajatellen massa olisi varmasti irronnut helposti myös sormuksista ja ensi kerralla jätän varmasti myös sormuksen paikoilleen. Jopa sormessani oleva vihkisormuksen ura näkyi lopputuloksessa näin tarkasti.
Tämän tekemiseen tarvitset: Alja -Safe aloituspaketin Silcom -verkkokaupasta, mikä sisältää muottiin ja valuun tarvittavat jauheet, sekä erittäin hyvät ohjeet. Lisäksi tarvitset kipsikäärerullan , sekoitustyökalun ja vettä. Aine on siitä poikkeuksellinen, että se voidaan levittää suoraan iholle ja se antaa uskomattoman tarkan kopion.
Koko prosessi oli melkoisen jännää, joten kuvamateriaalia ei ole tämän enempää, sillä ison osan ajasta minulla oli toinen käsi muotissa ja toinen käsi asetteli massaa tai kipsikääreitä. Aloituspaketin mukana tulee hyvin selkeät idioottivarmat englanninkieliset ohjeet, joita seuraamalla onnistut taatusti, joten en ala enää tähän kertaamaan tarkkoja valmistusohjeita. Ohjeet tosin eivät ole suunniteltu tämän tyyppiseen työhön, vaan ennemminkin yhden käden valamiseen purkissa, joten kirjoitan lyhyet täydentävät ohjeet tähän alle, mikäli haluat tehdä vastaavanlaisen työn. Valitsimme käsien muodoksi "neliön", jotta kaksivuotiaankin olisi helpompi pitää kättään paikoillaan, kun isän käsi on tukemassa. Kädet voivat kuitenkin olla miten vain ja massa alkaa nopeasti tukemaan käsiä. Jännitimme sitä miten lapsemme jaksavat pitää käsiä paikoillaan, mutta huoli oli yllättäen aivan turhaa. Muotin teko oli kaikista sen verran jännittävää, että tilanne tempaisi mukaansa, eikä kukaan tylsistynyt tai halunnut lähteä pois kesken kaiken.

Alja Safe -muotoilugeeli kaadetaan ja levitetään käsien päälle ja annetaan jähmettyä noin 10 minuuttia, kauhoimme vapaana olevilla käsillä muotoilugeeliä hetken aikaa takaisin käsien päälle, kunnes aine alkoi jähmettyä ja pysyä käsiemme päällä. Aine kuivuu todella nopeasti ja käsien asennot kannattaa katsoa valmiiksi ennen kuin ainetta aletaan sekoittamaan. Jähmettymisen aikana levitimme veden avulla pintaan tueksi vielä kolme kerrosta kipsikääreitä ja poistettuamme kätemme muotista suljimme kipsikääreillä vielä käsien aukot, jotta kipsivalu ei valuisi pois muotista. Kipsikääreiden levittäminen työn päälle saattoi olla täysin turhaa, mutta ainakin saimme niihin hyvin kiinnitettyä peitettyjen aukkojen suojaksi asetellut kipsikääreet. Kipsivalu pitää tehdä neljän tunnin sisällä muotin valmistumisesta ja kun valu on tehty, niin muotin voi poistaa ympäriltä aikaisintaan kolmen tunnin päästä.

Meidän valu ei riittänyt täyttämään koko muottia, joten mikäli käytät tätä samaa aloituspakettia, niin suosittelen jättämään mahdollisimman vähän käsivarsia näkyviin muottiin, jotta olennaisimpiin asioihin eli käsiin riittäisi kipsiä tai sitten hankkimaan isomman määrän valumateriaalia. Meidän työssä tämä näkyy niin, että aikuisten käsiä ei tullut kokonaan näkyviin, miehen ranne tai aikuisten sormenpäät jäivät ilman kipsiä, mutta tämä ei oikeastaan häirinnyt lopputulosta ja tärkeimmät, eli lasten kädet tulivat kuitenkin hyvin esiin.

Terveisin,
Tiina


Vielä lopuksi vilkaisu paikallisen blogiyhteisömme SOblogien uuteen mainokseen:


Aika hieno, eikö vain? Näitä voi bongailla mm. kauppojen ja julkisten tilojen ilmoitustauluilta. I-print painoi nämä meille ammattitaidolla.