Itsetehdyt joulutontut kierrätysmateriaaleista.


Nämä tontut syntyivät melkein kokonaan kierrätysmateriaaleista. Varsinkin pienten lasten äideille kertyy kotiin sekä pilttipurkkeja, että pieneksi jääneitä tai rikkinäisiä lastenvaatteita. Tervetuloa tutustumaan näiden tonttujen valmistukseen! Tonttuihin tarvitset: pilttipurkkeja (koolla ei väliä), vanhoja lasten vaatteita, kuumaliimaa, puuhelmiä neniksi (myös sukkahousuista voi tehdä neniä), sekä parta-ainetta. Itse ostin näihin 20 cm partamateriaaliksi käyvää kangasta kangaskaupasta, tosin 10 cm olisi ollut jo enemmän kuin tarpeeksi. Ostamani kangas maksoi 4,6e ja siitä käytin ehkä neljäsosan, joten suuria investointeja näihin ei tarvita. Ompelukone on vapaaehtoinen työkalu.


Sitten siihen kierrätysosuuteen. Monet merkittömät vaatteet ovat pikkuvikaisina melkein arvottomina ja järkevä kierrätys voi olla jopa hankalaa. Näihin voi surutta kierrättää niin housujen lahkeensuut, kuin puseroiden tai bodyjen hihansuut. Käytin näihin 74 cm- 100 cm kokoisia vaatteita, joista isoimmat olivat parhaimman kokoisia. Pienimmässä vaatteissa oli haastavaa mahduttaa nenää osittain lakin alle.


Itse ompelin lakit ompelukoneella muotoonsa, jotta lakit saivat enemmän ryhtiä, mutta näitä voi aivan hyvin tehdä ilman ompelukonettakin, sitomalla lakin pään.


Toiset lakit saivat hieman täytettä sisäänsä, mutta osa lakeista pysyi ryhdissään ilman apukeinoja ja osa lakeista oli aseteltu tarkoituksella reilusti sivulle.


Mitä laajemmalle alueelle liimaat partaa, niin sitä vähemmän tulee esille valmiissa työssä pilttipurkin lasipinta. Nenät oli parasta liimata noin, että nuo puuhelmen reiät menivät piiloon sekä alhaalta, että yläosassa tontun lakin peittäessä reiän. Persoonallisempia neniä saat sukkahouista, mutta minulla sattui olemaan näitä valmiiksi kaapissa ja koin nämä helpoksi vaihtoehdoksi.


Alkuun levitin liimaa lakin reunaan ja koitin painaa lakin pilttipurkin päälle, mikä oli VIRHE! Helpoin tapa oli asetella lakki tontun päähän ja useaan kohtaan lakin reunan alle laittaa tippa liimaa.


Pentti perustontut olivat yksiä suosikkejani, sillä neuleesta tuli mielestäni todella kauniita ja ryhdikkäitä lakkeja näille tontuille.


Saunatontut Vilma ja Viljo on tehty housujen lahkeista.


Pienen miehen farkut olivat pahoin likaantuneet, mutta lahkeista syntyi vielä Namille ja Herkulle lakit.


Ihanan arkiset Arkitontut syntyivät bodyn hihoista ja sivusta. Pahoin kulahtanut ja rikkoutunut pieneksi jäänyt molemmilla pojillamme ollut Metsolan haalari sai uuden muodon ja ilahduttaa nyt kuutena tonttukoristeena. Materiaalia jäi vielä seuraavaankin projektiin. Näiden enemmän kulahtaneiden vaatteiden kanssa olisi pitänyt olla harmaata partamateriaalia, sillä kirkas valkoinen tuo kulahtaneen valkoiset hihansuut turhan hyvin esille.

Näihin tonttuihin on löytynyt inspiraatiota facebookin askartelu - ja sisustusideoita - ryhmästä,  joten suuri kiitos tuolle naiselle joka laitoin pilttipurkkitontuistaan kuvan ryhmään ja näin muutkin pääsevät inspiroitumaan aiheesta. 


Ensi kerralla jatketaan jouluisissa tunnelmissa soijakynttilöitä valaen. Mukavaa joulun odotusta jokaiselle siellä ruudun toisella puolella.

Nähdään pian,
Tiina