Stitch Surfer- villasukat



Tartuin seuraavaan käsityöhaasteeseen ja testasin Stitch surfer -sukkia. Alkuperäisen ohjeen löydät TÄÄLTÄ. Suomennettua ohjetta ei ole, mutta seuraavilla vinkeillä selviät varmasti, vaikka et ymmärtäisi ohjetta. Pääajatuksena näissä on neuloa vuorotellen kierros oikeaa, kääntyä ja neuloa kierros nurjaa, sekä saumojen vierellä tehdä kavennuksia ja lisäyksiä, jotta saadaan sauma mutkittelemaan. Etusauma toimii kääntymispaikkana.




Käytin puikkoina neliskanttisia sukkapuikkoja koossa 2,00mm ja lankoina Sandness Garn Sisua ruskeana, sekä Grundl Hot Socks Diamond monivärisenä. Langoissani oli jonkin verran vahvuuseroa, mikä vaikutti toki lopputulokseen. Pääasia, että valitset käyttöösi ohuen sukkalangan, jos käytät alkuperäisen ohjeen silmukkamääriä. Ohje neuvoo neulomaan S-koon jalkaan sukkia 15s/puikko, M-koon jalkaan 16s/puikko ja L-koon jalkaan 17s/puikko. Aloitin sukat neulomalla 16s/ puikko, lisäsin jalkapöydän puolessa välissä yhden silmukan lisää ja jatkoin sukkaa neulomalla 17s/puikko, varren puolivälissä lisäsin vielä yhden ja neuloin loppuosan varresta 18s/puikko. Silmukkakikkailuni olivat aika turhia ja lopputuloksen kannalta tuskin olisi ollut eroa, vaikka olisin neulonut sukat kokonaan 17s/puikko. Tein sukat 42 koon jalkaan ja lopputulos oli erittäin istuva. Varpaista varteen sukkia on niin vaivatonta kokeilla työn edetessä ja istuvuuden kannalta olennaisimmat asiat, kuten kantapää ja varvasosa oli helppoa sovittaa juuri kohdilleen. Tein sukat näiden seuraavien videoiden avulla. 

Ensimmäisen videon avulla tein aloituksen ja varvasosan. Nämä sukathan neulotaan varpaista varteen.


Seuraavan videon avulla opin itse surfauksen.




Valitettavasti siihen loppuivat loistavat videot ja koska englanninkielinen ohje ei täysin auennut minulle, niin tein kantapääosion TÄMÄN nettisivun avulla. Todella selkeä ja hyvä ohje varpaista varteen kudottaviin sukkiin, suosittelen! Sukista tuli todella istuvat. Kantapäissä jouduin aika paljon soveltamaan, jotta sain kuvion kiemurtelemaan taas tasan toisella puolella sukkaa.


Intarsianeuleen voi toteuttaa niin, että langankierrot eivät jää näkyviin. Omissa sukissani langankierrot on toteutettu niin, että lopputulos näyttää siltä, kuin ruskea ja kirjava puoli olisi harsittu toisiinsa kiinni.


Sukkiin on tärkeää tehdä joustava päättely ja itse toteutin päättelyn seuraavalla tavalla:
Neulo kaksi oikein. Siirrä kaksi neulottua silmukkaa vasemmalle puikolle ja neulo ne takakautta yhteen. Neulo yksi silmukka ja siirrä taas kaksi silmukkaa vasemmalle puikolle ja neulo ne takakautta yhteen. Jatka kunnes kaikki silmukat on neulottu.


Mukavia käsityöhetkiä! Toivottavasti ohjeistuksestani oli apua sinulle.

Tiina