Tiedätkö sinä miltä piimäjuusto maistuu? Jokapuolelle Suomea tämä herkku ei ole levinnyt, vaan perinneruokana tätä pidetään Ahvenanmaalla, Hämeessä, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Joillakin alueilla juusto on tapana paistaa valmistuksen jälkeen. Tässä kuitenkin ohjetta minun perinteisenä pitämään piimäjuustoon.
1/2 dl vettä
nokare voita
3l punaista maitoa
1l kirnupiimää
5 kananmunaa
2-3 tl suolaa
pari tippaa sitruunamehua
Ota piimä ja maidot, sekä kananmunat huoneenlämpöön valmistusta edeltävänä päivänä. Kuumenna 1/2 dl vettä ja sulata joukkoon nokare voita maidon pohjaanpalamisriskin vähentämiseksi. Kaada joukkoon 3l punaista maitoa ja sekoita pohjaa pitkin puulastalla, niin kauan, että maito on kiehumispisteessä ja pinta "tanssii", eli liikehtii aavistuksen. Vatkaa toisessa astiassa kananmunat ja sekoita joukkoon piimä ja suola. Nosta kattila viereiselle levylle ja kaada piimäseos sekaan ohuena norona. Tipauta joukkoon joitain tippoja sitruunamehua heroittumisen tehostamiseksi. Älä sekoita enää seosta, vaan ainoastaan liikuta puuharukkaa kattilan pohjalla pohjaanpalamisen estämiseksi! Kuumenna seos uudelleen kiehumispisteeseen ja jätä sitten kattila hellalle mahdollisimman mietoon lämpötilaan puoleksi tunniksi tai auringonpaisteeseen.
Kostuta sideharso (tai kertakäyttömyssy) ja aseta se juustomuotin tai pastalävikön pohjalle. Nosta herat varovasti siivilällä muottiin, aseta paino päälle ja anna heran valua jääkaapissa yön yli. Aamulla juusto on tiivistynyt ja sen voi kumota lautaselle.
Vinkkejä: Valuneen heran voi käyttää vaikkapa sämpylätaikinaan ja juuston voi maustaa oman mielen mukaiseksi vaikkapa yrteillä.
Herkullisia hetkiä piimäjuuston kanssa!
Tiina