Huovutettu korvaläppäpipo ja huovutetut lapaset hahtuvalangasta

 


Pipo ja lapaset huovutuksen jälkeen.Pipo ja lapaset ennen huovutusta.


Nämä työt on neulottu yksinkertaisella hahtuvalangalla. Langan erityispiirteisiin kuuluu se, että lanka katkeaa helposti. Jos/kun lanka katkeaa, niin langan jatkaminen on superhelppoa: Liität vain langanpäät päällekkäin ja kudot kahta lankaa päällekkäin noin kolmen silmukan verran, ilman mitään solmuja tai lankojen päättelyä. Tämän langan kanssa opit kutomaan löyhästi, koska lanka vaatii sen.

Huovutetut lapaset

Koko: aikuinen

Tarvikkeet: nro 5 sukkapuikot tai käsialan mukaan.

Lanka: Plötulopi, tai vastaava hahtuvalanka, noin 60g.

Tiheys ennen huovutusta 10cmx10cm, 15s x 20krr.


Luo 40 silmukkaa ja yhdistä neule suljetuksi neuleeksi.

Neulo ensimmäinen kerros nurin ja jatka sitten neulomalla kaikki kerrokset oikein.

Neulo suljettuna neuleena 30 krr, tee peukalon paikat ottamalla erilliselle langalla peukalon kohdalta 8s ja luo sitten saman verran silmukoita tilalle. Peukalon silmukat erotetaan vasemman lapasen osalta seuraavasti: ensimmäinen puikon lopusta 8s ja neljännen puikon alusta 8s.


Jatka neulomalla 33 krr. Tee kärkikavennukset nauhakavennuksena kutomalla yhteen joka kerroksella seuraavasti 1.puikon kolmanneksi ja toiseksi viimeiset silmukat, 2.puikon toinen ja kolmas silmukka, 3. puikon kolmanneksi ja toiseksi viimeiset silmukat, sekä 4.puikon toinen ja kolmas silmukka. Jatka kavennuksia kunnes jäljellä on 8 silmukkaa, katkaise lanka, pujota lanka silmukoiden läpi ja päättele lanka.


Neulo peukalot:

Poimi apulangalla olevat 8s sukkapuikolle,poimi lisättyjen silmukoiden reunasta myös 8s, poimi molemmista reunoista myös yhteensä 4s. Sukkapuikoilla on nyt 20 silmukkaa, jaa silmukat tasan kolmelle puikolla. Kavenna ensimmäisellä kierroksella joka puikolta 1s. Peukalossa on nyt 17s. Neulo peukaloa suljettuna neuleena 22-23 krr. Kavenna jokaisen puikon alusta 2s, niin kauan, että silmukoita on jäljellä 6s. Katkaise lanka, vedä lanka  silmukoiden läpi ja päättele.
@siskonpaneelisoppaaHuovutettu korvaläppäpipo


Koko: aikunen

Tarvikkeet: nro 5 puikot tai käsialan mukaan

Lanka: Plötulopi, tai vastaava hahtuvalanka, noin 100g.

Tiheys: ennen huovutusta 10cm x 10cm, 15s x 20 krr


Aloita kutomalla korvaläpät:

Luo 8s. 

1krs. nosta ensimmäinen silmukka, neulo 7 s oikein, käänny

2krs. nosta ensimmäinen silmukka, neulo 7s nurin, käänny

3.-13. krs. *Nosta ensimmäinen silmukka, tee lisäys rivin toiseen silmukkaan neulomalla silmukka kahteen kertaan, neulo rivin loppua kohden, kunnes rivillä on enää 2s jäljellä, tee lisäys rivin toiseksi viimeiseen silmukkaan neulomalla silmukka kahteen kertaan, neulo viimeinen silmukka. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka ja kudo rivin silmukat nurjalla nurin.*  Toista *-* yhteensä 5 kertaa.

14.-32.krr.  *Neulo 3 krr tasona ilman lisäyksiä. Nosta ensimmäinen silmukka, tee lisäys rivin toiseen silmukkaan neulomalla silmukka kahteen kertaan, neulo rivin loppua kohden, kunnes rivillä on enää 2s jäljellä, tee lisäys rivin toiseksi viimeiseen silmukkaan neulomalla silmukka kahteen kertaan, neulo viimeinen silmukka. Käännä työ.* Toista *-* yhteensä 6 kertaa

33. krr Neulo kerros nurjalla nurin ilman lisäyksiä. Työssäsi on nyt 30s. 


Jätä korvaläppä odottamaan ja neulo toinen korvaläppä saman ohjeen mukaisesti.


Sinulla on nyt yksi korvaläppä puikoilla. Jatka luomalla 27s. päähineen takaosaksi. Neulo sitten toisen korvaläpän silmukat mukaan työhön. Työssäsi on nyt kaksi korvaläppää ja takaosa, jatka neulomalla työtä tasona. 


*Neulo 1 krr nurjalla nurin. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka, tee lisäys rivin toiseen silmukkaan neulomalla silmukka kahteen kertaan, neulo rivin loppua kohden, kunnes rivillä on enää 2s jäljellä, tee lisäys rivin toiseksi viimeiseen silmukkaan neulomalla silmukka kahteen kertaan, neulo viimeinen silmukka.* Toista *-* yhteensä 4 kertaa.


Luo pipon etuosaan 35s. Työssäsi on nyt 130s. Jatka päähinettä nyt suljettuna neuleena, kunnes pipon korkeus etureunasta mitattuna on noin 40 cm. 


Pipon pääläen kavennukset:

 Lisää työhösi silmukkamerkit 13 s välein ja kavenna silmukkamerkkien vierestä seuraavasti:

*Kavenna jokaisen silmukkamerkin vieressä neulomalla kaksi silmukkaa yhteen. Kudo 3krr.* Toista *-* yhteensä 4 kertaa.

*Kavenna jokaisen silmukkamerkin vieressä neulomalla kaksi silmukkaa yhteen. Kudo 2krr.* 

*Kavenna jokaisen silmukkamerkin vieressä neulomalla kaksi silmukkaa yhteen. Kudo 1krr.* 


Jatka näin kunnes työssäsi on noin 20 silmukkaa. Neulo sitten niin kauan silmukoita pareittain yhteen, että jäljellä on enää noin 10 silmukkaa. Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi ja päättele löyhästi. Päähine huovutetaan, joten huolelliselle päättelylle ei ole tarvetta.


Kuvassa olevaan pipoon on ennen huovutusta lisätty vielä palmikot seuraavasti: Ota 10 kertaa 1m mittaista lankaa. Pujota lankanippu korvaläpän alaosaan niin, että lankanipun puoliväli menee korvaläpän läpi, ei vain yhden langan taakse, vaan useamman langan taakse niin, että pamikko kiinnittyy mahdollisimman tukevasti. Nyt sinulla on 20 roikkuvaa puolen metrin pituista lankaa. Jaa langat kolmeen osaan ja palmikoi ne, leikkaa epätasaiset päät pois ja sido nippu. Tällä ohjeella saat todella pitkät palmikot, palmikoita voi lyhentää sopivan mittaisiksi vielä ensimmäisen huovutuksen jälkeen. Sido palmikot lopuksi langalla kiinni.


Tarkennus ohjeeseen:

Silmukoiden lisääminen tässä ohjeessa tehdään neulomalla lisäyskohdissa silmukka kahdesti: Neulo silmukka ensin normaaliin tapaan etureunasta, mutta älä tiputa silmukkaa pois vasemmalta puikolta. Neulo sitten sama silmukka uudelleen takareunasta ja tiputa vasta sitten silmukka pois vasemmalta puikolta.Ajatuksia huovutukseen


Huovutus pesukoneessa on välillä "henkimaailman asioita", eikä huopumistulosta voi aina ennakoida. Huopuminen riippuu mm. pesukoneesta, ohjelmasta ja siitä mitä muuta koneessa on samaan aikaan. Ennen huovutusta lapasiin on hyvä harsia pakastepussit peukaloihin ja lapasosan kärkeen. Itse sain hyvän huopumistuloksen huovuttamalla pipoa kahdesti 40 asteen "perusohjelmalla", sekä kerran 30 minuutin pikaohjelmalla. Lapaset kävi kerran 40 asteen perusohjelmassa ja kerran 30 minuutin pikaohjelmalla. Lapasten lisäksi koneessa oli parit farkut tehostamassa huopumista.


Huovutukseen sopii parhaiten hahtuvalanka, mutta myös muita huopuvia lankoja esim Lettlopia voi käyttää, mutta lopputulos ei ole aivan niin sileä langan kierteen vuoksi, vaikka lanka kuitenkin huopuu hyvin. Kierteisellä huopuvalla langalla neulotut tuotteet jäävät myös aavistuksen verran suuremmiksi, kuin hahtuvalangasta tehdyt.


Eri väriset langat voivat joskus huopua aavistuksen paremmin tai huonommin, vaikka lanka olisikin samaa. Vaikkapa Plötulopin vaalea lilan sävy huopui aavistuksen huonommin, kuin vaikkapa harmaa sävy. Huopumiserot ovat kuitenkin pieniä.
@siskonpaneelisoppaa