Talvi tulee ja katosta puuttuu eristeet!


Voi vadelma sentään, miten on remontti edistynyt laiskasti. Häitä varten kaikki remonttivermeet siivottiin pois alakerrasta ja remontin saattaminen loppuun on raksatauon vuoksi edistynyt äärettömän nihkeästi. Meidän kodin olohuone on nyt saatava valmiiksi tai paremminkin sen pitäisi jo olla valmis. Yöpakkaset tulee kohta ja meidän olohuoneen katosta puuttuu semmoinen pikkujuttu, kuin eristeet kokonaan. Lämpöhän karkaa kaikkein tehokkaammin nimenomaan katon kautta ja voin kertoa, että alkaa olla himpun verran viileää.Kattoon asennetaan ekovillaa levyinä. Puhallusvillaa olisi vaikea saada vinokatto-osuuden koteloon niin, että sitä varmuudella olisi joka paikassa, joten päädyimme levyvillaan. Selluvilla edustaa meidän remontissa semmoista perustuotetta, vähän kuin kaurapuuro aamiaispöydässä. Mikäli meidän remontissa voisi rahaa käyttää huolettomammin, niin käyttäisimme eristeenä kokonaan pellavaa (tai vitalia, ellei kyseinen tehdas olisi palanut pari vuotta sitten). Eristeiden pitää luovuttaa kosteutta tehokkaasti eteenpäin, eli olla hengittäviä, jotta talo pysyy terveenä. Hengittävyys rakenteissa ei tarkoita sitä, että siellä ilma puhaltaisi läpi, vaan nimenomaan kosteuden siirtymistä eteenpäin. 
Jotenkin sitä oudosti omille ajatuksilleen ja tavoilleen välillä sokeutuu ja kuvittelee kaikkien muidenkin käyttävän remonteissaan vain sanomalehdistä tehtyä selluvillaa tai pellavaa. Blogitapaamisessa juteltiin rakentamisesta ja eräs SOblogien bloggarikaveri kertoi haluavansa vielä joskus rakentaa hengittävän talon. Minähän asiasta innostuin heti valtavasti ja ajattelin hänen tarkoittavan jotain todella aitoja ja alkuperäisiä materiaaleja, kuten vaikkapa hirttä, turvetta tai sahanpurua eristeeksi, paperitapetteja seiniin itse tehdyin liisterien avulla ja niin edelleen. Kunnes kävi ilmi, että hän tarkoittikin ensisijaisesti selluvillalla eristettyä taloa, niin minä ja kieroutunut käsitykseni siitä mitä hän olisi voinut haluta hiljenivät. Meni selluvillat suuhun ja tipahdin taas tietoisuuteen siitä, että selluvilla ei ole kaikille sitä itsestään selvää peruskaurapuuroa.
 
Loppusanat eristeistä: Selluvillahan valmistetaan kierrätyspaperista. Sanomalehtijäte kuitenkin vähenee pikkuhiljaa ja ihmiset lukevat enenevässä määrin uutisensa netistä. Lisäksi halutaan mahdollisimman puhtaita ja myrkyttömiä eristeitä (selluvillaankin sekoitetaan booriyhdisteitä). Mikä on seuraava kohtuuhintainen ja puhdas, ekologinen luonnontuote, mitä olisi lisäksi mahdollista puhaltaa selluvillan tavoin? Uskon, että sahanpuru tulee vielä takaisin ja ottaa oman paikkansa, minkä se on menettänyt, sillä sahanpurulla on ollut vaikeaa tehdä kannattavaa bisnestä. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja sahanpurueristeen myyminen puhallettuna ottaisi varmasti tuulta alleen. Ai niin ja KUN näin tulee tapahtumaan, niin minä voin sanoa, että mitäs minä sanoin ;-).

Vaikka syksy on jo viileää niin katon rajassa on aina lämmin työskennellä. Rakkaudella, Tiina