Nokkossämpylöiden ohje


Kesäkuun alkupuolen postauksessa kerroin, miten lapset innostuivat kovasti kasvien keräilystä ja "rikkaruohot" löysivät tiensä meidän ruuanlaittoon. Pari viikkoa sitten esittelin viherjauhetta ja nyt on vuorossa nokkossämpylät. Tervetuloa blogiini!


Nokkossämpylät

Nokkossämpylät kuulostivat turvallisilta aloittelevan kasvien keräilijän ruokakokeilulta. Kipaisin pihalta tuoreet nokkoset, kiehautin ne vedessä ja poistin varret. Silppusin reilun määrän nokkosta leikkuulaudalla. Mikäli pelkäät perheesi vieroksuvan sämpylöiden nokkoslisää, niin survo lehdet ihan mössöksi, jolloin ne häviävät paremmin sämpylöihin. 0,5 dl paloiteltuja nokkosen lehtiä on ihan riittävä määrä tähän taikinaan, omiin sämpylöihin käytin noin puolet enemmän ja se oli hieman liikaa.

Sämpylät valmistin seuraavan ohjeen mukaan:
5 dl nokkosten keitinvettä
11 dl sämpyläjauhoja (Pirkka kolmen viljan sämpyläjauhoseos)
1 pussi kuivahiivaa (11g)
2 rkl siirappia
1-2 tl suolaa
0,5 dl Rypsiöljy Basilika (Alavuden Öljynpuristamo)
0,5dl silputtuja nokkosen lehtiä
Lämmitä nokkosten keitinvesi reilusti kädenlämpöiseksi, yli 42 astetta. Sekoita hiiva 1/2 desilitraan jauhoja ja sekoita nesteeseen. Lisää nesteeseen siirappi ja suola. Jatka jauhojen lisäämistä ja lisää loppuvaiheessa rypsiöljy ja silputut nokkoset.
Jätä taikina kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan noin puolesi tunniksi. Muotoile taikina puolen metrin pötköksi ja leikkaa sämpylät ja nostele viipalesämpylät pellille liinan alle kohoamaan. Paista 225 asteessa noin kymmenen minuuttia.

Pelkäsin lasten reaktiota ja nokkosten maistuvan sämpylöiden läpi liiaksi, mutta jokainen söi sämpylänsä ja piti sitä herkullisena. Nokkossämpylöissä siis onnistuttu, vaikkakin minulta lipsahti omaan makuuni nokkosta taikinaan aivan liikaa, mutta ensi kerralla osaan annostella nokkosta hieman hillitymmin.

Nähdään pian,
Tiina