Tee itse lusikkakoruja!


Oletko sinäkin haaveillut lusikkakorusta? Sinänsä kerrassaan nerokas keksintö työstää käytöstä poistetusta tai vaikka vanhasta palkintolusikasta kaulakoru. Ajattelin tämän olevan ensin mahdotonta toteuttaa itse ja vaativan vähintään muutaman kansalaisopiston korukurssin. Kuinka väärässä olinkaan! Törmäsin myös pääasiassa kalliita työkaluja vaativiin toteutuksiin. Tämä postaus kertoo sinulle miten voit helposti askarrella vanhoista palkintolusikoistasi koruja ja vieläpä aika nopeasti.


Voit työstää mistä tahansa metallisesta lusikasta itsellesi korun. Helpointa työstettävää ovat vanhat palkintolusikat, sillä ne on tehty pehmeästä alpakasta, joten suosittelen aloittamaan niillä. Teräslusikoistakin on mahdollista tehdä ihan samanlaisia koruja.


Aloita piirtämällä tussilla lusikkaan haluttu kuvio.


Tässä vaiheessa tarvitset työkaluja. Suosittelen hankkimaan pienen monitoimityökalusarjan. Kirjoitan tämän osion nyt sillä ajatuksella, että miten sinä pääset halvimmalla kokeilemaan korujen valmistusta. Vastaavia tuotteita löytyy myös laadukkaampina ja kalliimpina. Nämä kuvassa olevat vaihtoehdot ovat molemmat Tuurin kyläkaupalta ja kumpikin vaihtoehto maksoi 34,95e. Vasemman puoleisessa vaihtoehdossa on lisänä tuo kynäote helpottamaan tarkkaa työskentelyä, kun taas oikeanpuoleiseen ei tarvitse ostaa mitään ylimääräisiä teriä, vaan paketti sisältää niitä laajan valikoiman. Noita erilaisia teriä ja muita tarvikkeita voi ostaa myös erikseen. Katsoin tähän nuo halvimmat vaihtoehdot, millä pääset hyvin alkuun. Teräslusikoiden työstämiseen saatat joutua ostamaan erikseen kestävämpiä teriä, mikäli alpakkalusikat pääsevät kaapista loppumaan. Näiden lisäksi on hyvä olla ruuvipenkki, mihin saat lusikan tiukasti kiinnitettyä. Halvimmat ruuvipenkit maksavat reilun kymmenen euroa. Näillä vaihtopäillä minä työstin sydämiä lusikoihin. Ensin porasin poralla reikiä, sitten laajensin aukkoa tuolla pyöreän mallisella "poranterällä" ja vielä terävöitin sydämen alaosan tuolla pienellä metallin kaivertamiseen tarkoitetulla terällä. Poranterälläkin saa suurennettua sydäntä aika näppärästi. Seuraavassa kuvassa kerron mitä tein tuolla viimeisellä oikeassa reunassa olevalla vaihtopäällä.


Tässä kuvassa näet miten kolmella terällä olen saanut poistettua kaiken materiaalin sydämen sisältä. Näin aloittelijana terä on lipsahtanut muutamaan otteeseen tuonne lusikan pinnalle ja näin ollen päätin hioa koko lusikan sisäpinnan, tähän tarkoitukseen käytin tuota vaaleanpunaista vaihtopäätä edellisestä kuvasta. Samalla terällä hioin myös sydämen reunat. Nyt voit irroittaa lusikan ruuvipenkistä ja katkaista katkaisulaikalla lusikan varrestaan. Jätä riittävästi lusikan vartta riipuksen lenkkiä varten. Käännä pihdeilla lusikan varresta lenkki, mutta varo metallin väsymistä ja vältä edestakaista "eipäsjuupas" liikkeitä.
Tämä ajatus syntyi siitä, kun löysin luokan kaapista jo huomattavasti väriä muuttaneita palkintolusikoita. Nämä lusikat olivat unohtuneet sinne aika pitkäksi aikaa, eikä näille ollut oikein enää mitään järkevää käyttöä. Luokassani oli vain tyttöjä, joten päätin muokata koruista käyttökelpoisia ja ilahduttavia. Niinpä jokainen oppilas sai keväällä oman muokatun lusikkakorunsa todistuksen mukana muistoksi kotiin.Tässä näet muuntuneen alpakkalusikan pintaa verrattuna tuohon hiottuun kirkkaan väriseen pintaan. Siihen miten tuo hiottu pinta muuttuu tai reagoi ajan saatossa, minulla ei ole tietoa, aika näyttää. Hiotun pinnan voi suojata esimerkiksi läpinäkyvällä kynsilakalla ja suojaus kannattaa tehdä  alpakkalusikoiden sisältämän allergisoivan nikkelin vuoksi.


Mukavaa kesää ja hyviä askarteluhetkiä! 
Bloggaajaystäväni Tuulia tekee aivan uskomattoman kauniita koruja itse, myös lusikoista. Käy inspiroitumassa Tuulian kauniista itse tehdyistä koruista TÄÄLLÄ!

Mikäli pidät blogini sisällöstä, niin muistathan tykätä myös Facebook-sivustani <3.

Terkuin,
Tiina