Hienot uudet listat viimeistelevät kotia.


Listat viimeistelee tilan ja tila ansaitsee arvoisensa listat. Ensin pieniä kurkistuksia lopputuloksesta.
Sitten pieniä kurkistuksia, siitä millaisia listoja pohjalaistalomme oli aiemmissa remonteissa saanut pintaansa. Nämä eivät vastanneet odotuksiamme pohjalaistalon listoista. Halusimme valita listat hyvästä valikoimasta leveitä puisia koristeellisia listoja. Suosittelen lämpimästi kääntymään suoraan pienten sahojen puoleen. Nämä listat tulivat Kurikasta Ojaniemen sahalta ja heidän mallistostaan löytyy vielä reilusti leveämpää ja näyttävämpää listaa, kuin nämä meidän valitsemat mallit. Pieni saha pystyi palvelemaan yksilöllisemmin ja heidän nettisivuillaan oli listoistakin vain osa vaihtoehdoista. Lisäksi oli taloudellisesti järkevää hankkia listat suoraan sahalta. Kaikki kotimme paneelit ja listat on hankittu täällä Etelä-Pohjanmaalla remontoidessa Ojaniemen sahalta Kurikasta, sillä laatu on ollut loistavaa.Talossamme ei juurikaan ollut enää alkuperäisiä listoja jäljellä ja ajatuksena valita kunnolla leveää ja näyttävää listaa. Hain sahalta näytekappaleita ja testailin listanpaloja kotona. Lopulta päädyimme kuitenkin valitsemaan hankkimistani näytepaloista ne kapoisemmat vaihtoehdot. Nämä meidän kapeat perinnelistavaihtoehdot voivat kuitenkin olla jonkun silmään leveitä. Keittiömme huonekorkeutta oli jo jouduttu laskemaan katon oikomisen yhteydessä ja tästä johtuen emme uskaltaneet valita niitä kaikkein leveimpiä ja näyttävimpiä listoja, sillä ne saattavat saada matalan tilan näyttämään matalammalta. Kattolistamme on kooltaan 20x95mm  ja peitelistamme on kooltaan 15x105mm.


Listat tulivat meille puuvalmiina ja ne maalattiin hengittävällä ja muovittomalla Colorian Greenlinellä, mikä on meille semmoinen perusmaali, mitä löytyy seinistä, katoista, listoista ja vähän muualtakin. Kulutuksenkesto on tuossa sitä luokkaa, että se toimii muuallakin kuin vain seinissä ja näin ollen ei tarvitse ostaa turhaan aina eri purkkia uuteen asiaan. Kuviin pyörähti myös koiranpentu, eli ihmisen paras maalausapulainen, tai sitten ei ;-).Niin kivaa ja huoletonta, kuin onkin maalata kesällä pihalla, niin talvella maalailut onkin ihan eri juttu. Tässä tämän kertainen maalauspiste viriteltynä lattialle.


Ruokailutilassa jouduimme poistamaan seinästä kerroksia hirrelle asti, sillä seinän rakenteissa oli foliokerros koko ulkoseinän matkalta kiinni hirressä ja se piti poistaa. Hirsiseinä jätettiin testimielessä paljaaksi alkuperäisistä suunnitelmista poiketen ja koska ongelmia tai vetoa ei talvella huomattu, niin seinä jätettiin tuollaiseksi. Listojen paksuus ei vain riittänyt peittämään seinän ja lattian välistä rakoa, joten listojen alle piti askarrella ensin kerros tavallista "ovipielilistaa" vaakaan ja vasta sen päälle listoittaa valitsemallamme listalla normaaliin tapaan.


Miten sen nyt kauniisti sanoisi, että vanhan talon listoittaminen on välillä aika haasteellista. Sanotaan vaikka, että en lähtisi kaverille avuksi listoittamaan vanhaa taloa leveillä kattolistoilla. 

Välillä ollaan listoitettu kaksin ja todettu lajin haasteellisuus ja välillä ollaan turvauduttu muiden apuun. Jos menee enemmän metsään, niin Tetra-massalla voi aina paikkailla virheitä.


Lopuksi vain muutama lähikuva valmiista listoituksista. Blogihan pursuaa kotikuviamme, jos haluaa enemmän tutkia listojen ulkonäköä.


Blogin Facebook-sivuja pääset seuraamaan TÄSTÄ!
Ensi viikolla tulossa mm. ruokailutilan ennen ja jälkeen - kuvat.