Britatortusta vappukakku, mukana selkeät ohjeet!Muokkasin perinteisestä 80-luvun hittikakusta koko perheen vappujuhliin sopivan. Ainakin meillä vappua juhlitaan semmoisella rouheammalla ruualla: ranskalaisia, hodareita ja muuta helppoa pikaruokaa, ja siihen sivuun vielä pari salaattia. Joten jälkiruuankin toivotaan olevan samaan sarjaan sopivaa ja mieluiten jotain suhteellisen kevyttä tuhdin pääruuan jälkeen. Perinteisesti Brita -tortussa on ollut mantelilastuja marenkikerroksen pinnalla, mutta kyseenalaistan koko mantelilastit, sillä ne saavat helposti uunissa vain kitkerän maun. Jätin siis mantelilastut kokonaan pois ja kakku sai koristeeksi värikkäät kepeät vaahtokarkit. Kakku sai sisäänsä lapsille tuttuja hedelmiä ja näin maittavuus oli taattua. Onko tämä muuten kakku vai torttu? Tätä on totuttu kutsumaan tortuksi, mutta täyttää minusta kakun kriteerit ihan heittämällä.


Brita-tortussa on monta vaihetta, mitä harvemmin ohjeissa avataan enemmän, joten lisään tähän alle  vaihekuvia, jotta ensimmäistä Brita -torttuaan tekeväkin onnistuu jo ensimmäisellä kerralla tämän herkun valmistuksessa. 

Tässä käyttämäni anopilta peritty ohje:


Pohja:
125g voita
1dl sokeria
2 keltuaista
1 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Pohjan marenkikerros:
2 munanvalkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
mansikkahilloa
4 kiivoiä
3dl vispikermaa
1dl rahkaa
2 banaaniaPohjan valmistus:

Pohjan rasva ja sokerit vaahdotetaan. Keltuaiset lisätään yksi kerrallaan ja valkuaiset säästetään marenkikerroksen valmistukseen. Lisää joukkoon kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä taikina pellille ohueksi kerrokseksi. Jätä odottamaan marenkikerrosta.

Pohjan marenkikerroksen valmistus:

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa niin kauan, että marenkivaahto on mahdollisimman kovaa ja pysyisi kulhossa, vaikka kulhon kääntää ylösalaisin. Levitä marenkikerros raa'an kakkupohjan päälle ja laita se uuniin. Itse onnistun oman uunini kanssa parhaiten seuraavan kaavan mukaan: ensin 20 minuuttia 175 asteessa ja sitten vielä 5 minuuttia 150 asteessa, jotta kakkupohja varmasti kypsyy pohjastaan. Sijoita pelti kypsymään uunin toiseksi alimmalle tasolle. Tämän tortun/kakun ainut ongelmakohta on juurikin paistaminen, sillä kaukkupohja jää helposti raa'aksi.

Kun pohja on otettu uunista ja se on jäähtynyt, niin halkaise pohja kahtia ja leikkaa myös leivinpaperi kahtia. Aseta tarjotin toisen puolen päälle ja kiepauta puolikas leivinpapereineen tarjottimelle nurinpäin. Nyt sinulla on alin kakun pohja oikein päin (vaikka oikeasti nurin päin) tarjottimella ja voit irroitella leivinpaperin.


Täyttäminen voi alkaa. Mielikuvitus on rajana tämän kakun täyttämisessä. Meillä käytettiin lapsia miellyttäviä täytteitä ja kakku sai pohjalle hillokerroksen mansikkahillosta, hedelmäkerroksen kiiveistä ja kermatäytteen vispikerman ja rahkan sekoituksesta. Kannattaa testata myös makurahkoja.


Kermatäytteen päälle levitettiin vielä kerros banaaninsiivuja. Nyt oli aika kääntää pellillä odottava kakun puolikas papereineen ympäri ja kohdistaa kakku toisesta reunastaan. Samalla kun laskee kakkukerrosta alemmas, niin samalla sormilla irroitellaan ja siirretään leivinpaperia pois kakkukerroksen alta. Tämä on meidän tapa asetella päällimmäinen kerron omalle paikalleen ja mielestäni helpoin.


Hyvää vappua! 

Kevätterkuin,
Tiina