Vinkit ja ohjeet miniryijyn tekoon.



Tiesitkö, että miniryijyt ovat juuri nyt trendikkäitä? Tästä postauksesta löydät vinkkejä ja ohjeita miniryijyn valmistamiseen. Aloittaminen on aika helppoa, tarvitset siihen kudontakehyksen, sekä jämälankoja, mitä saattaa monelta löytyä kaapista valmiinä. Tähän käy todellakin aivan kaikki langat. Paksummilla langoilla syntyy nopeasti valmista ja siksi suosin näissä juuri niitä paksumpia lankoja.




Kudontakehyksissä tulee yleensä mukana kaikki tarvittavat apuvälineet. Käyttämäni kudontakehys on Kässäkerho PomPomista  ja kooltaan pieni (15x23cm). Ehdoton plussa näissä on työn suhteellisen nopea valmistuminen. Yksi miniryijy syntyy tunneissa, kun vaikkapa sukan kutomiseen kuluu moninkerroin enemmän aikaa.



Kaavoihin ei kannata kangistua, vaan tyyli on vapaa. Tässä tein sileän pohjan ja solmin hapsuja työn alareunaan. Tämän jälkeen katsoin askartelukaapin aarrelaatikosta pieniä esineitä kiinnitettäväksi työhön. Omaa silmää miellytti tällä kertaa huopapallot ja puuhelmet. Sovittelin tähän myös lusikoita, feikkikristalleja ja dymotekstejä, mutta tällä kertaa valikoin nämä somisteet.



Viisi perusasiaa, mitkä sinun on hyvä tietää aloittaessasi miniryijyä:

1. Aloituksessa käännä langan alku ensimmäisen ja toisen kerroksen väliin ja jätä langanpää nurjalle puolelle. Kerrosten tiivistyessä aloitus jää huomaamattomaksi. Ks. yllä oleva kuva. Lopettaessa voit hukata langanpään viimeisen ja toiseksi viimeisen kerroksen väliin.

2. Ole tarkkana miniryijyn reunan suhteen. Reuna lähtee helposti aaltoilemaan, joten tarkasta jokainen reunakäännös erikseen, että se on kohdikkain edellisen käännöksen kanssa.

3. Jatkaessasi lankaa samalla langalla, älä tee solmuja vaan anna lankojen kulkea päällekkäin muutamia senttejä liitoskohdassa, kunnes edellinen lanka loppuu.

4. Loimilangan on hyvä olla puuvillalankaa. Monesti tähän tarkoitukseen valitaan kalalankaa, mutta muutkin kalalangan paksuiset puuvillalangat käyvät mainiosti.

5. Jätä ylös ja alas riittävästi tilaa, jotta saat hyvin langat solmittua. Älä siis tee kehikkoa "liian täyteen".



Kahdessa mallityössä olen tehnyt työhön "palmikkoa". Paksulla langalla näyttävää palmikkoa tulee nopeasti. Mikäli kuvasta ei selviä käyttämäni tekniikka, niin youtubesta löydät tekniikasta ohjevideoita hakusanoilla: soumak weaving.


Nämä hapsut ovat toinen asia, minkä haluan teille näyttää vaihekuvin, jotta aloittamisesta tulisi sinulle mahdollisimman helppoa. Omissa hapsuissani oli aina kuusi lankaa per hapsu, mutta lankojen määrää voi vaihdella langan paksuuden ja toivotun lopputuloksen mukaan. Kiedoin lankaa kamman ympärille kolme kokonaista kierrosta, leikkasin toisen pään auki ja asetin lankojen keskikohdan kahden loimilangan päälle. Käänsin lankojen päät loimilankojen sivulta alakautta loimien keskelle ja kiristin kaikista langoista yhtä aikaa alaspäin. Viimeisessä kuvassa on jo kolme valmista tupsua. 

 Näistä puhutaan miniryijyinä, mutta ryijy on minulle sellainen kokonaan pitkänukkainen seinävaate, kun taas tämä sileän seinävaatteen olen oppinut tuntemaan raanuna. Käytetään mitä termejä tahansa, niin hauskaa ja mukaansa tempaavaa tämä on. 


 Farmarin (14.-17.6.2017) laajalla taitoalueelle tulee olemaan miniryijynäyttely, mihin joku näistäkin tekemistäni malleista tulee esille. Tapahtumassa on siis suuri taitoalue, missä voit Taito Etelä-Pohjanmaan osastolta, käydä ostamassa itsellesi kudontakehyksen ja muuta materiaalia, sekä "hurahtaa" kotona miniryijyihin. Ihania hetkiä miniryijyjen kanssa. 


Blogistani on kommentointi poissa, mutta otan mielelläni vastaan kommentteja blogini FB-sivulle ja Insta -tililleni.

Ihanaa kesän alkua jokaiselle, nähdään pian,
Tiina