Betonitonttujen teko-ohje!

Betonityöt on nyt SE juttu, mitä jokaisen itseään kunnioittavan askartelijan pitää ainakin kokeilla. Luomuksia betonista, kipsistä, savesta, mosaiikista - ryhmä löytyy Facebookista ja on mieletön ideoiden aarreaitta. Todella lämpimästi suosittelen liittymistä kyseiseen ryhmään, mikäli betonityöt kiehtovat. Mikä näissä sitten yhtäkkiä on alkanut ihmisiä kiehtomaan? Olisiko kuitenkin vain se tunne, kun voi täyttää sekoittamallaan sementtivellillä erilaisia muotteja ja toivoa tomerasti muottia taputellen, että: -Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku.


Mietteliäs kolmikko on edellisenä päivänä valmistunut ja nyt kuivumassa.Näin minäkin ostin säkillisen S30 jauhetta, 40denin polvisukkia, kumihanskat ja kumilenkkejä. Teen tonttuja myös vanhoista parittomista sukista, ainut edellytys niille on, että ne olisivat isoja ja venyisivät edelleen hyvin.


Tässä näkyy paremmin tonttujen kokoero. Polvisukista saa isompia tonttuja.

Näiden tyyppien valmistukseen tarvitset :
  1. kumihanskat
  2. S30 sementtijauhetta (yhdestä säkistä teimme kuusi tonttua)
  3. sukkia: vähintään 40denin polvisukkia (yksi sukka yhteen tonttuun) tai ohuita tavallisia sukkia
  4. narua
  5. kumilenkkejä
  6. vettä
  7. sekoitusastia


Tee sementtivellistä sellaista, että siitä voi hyvin muotoilla pallon ja jos heität palloa vähän ilmaan ja otat kopin, niin pallo ei saa kirjaimellisesti levitä käteen.Tonttujen kohdalla sementtivellin ei tarvitse olla aivan täydellistä, joten älä murehdi vaan nauti tekemisestä! Sementin sekoituksessa parhaiten toimii porakoneeseen kiinnitettävä sekoitin, mutta pieniä määriä voi sekoitella myös vaikkapa kauhalla. Laita polvisukkaan niin paljon sementtiä, että tontussasi on yli tontun alavartalon verran massaa. Käännä tonttu selälleen pöydälle ja muotoile kumilenkeillä tai narun avulla tontulle jalat. Nosta tonttu seisomaan ja narun avulla muotoile tontulle kaula. Lisää tonttuun massaa niin, että tontun päässä ja osassa lakkiakin on riittävästi massaa. Muotoile tontulle nenä kumilenkin avulla. Mikäli käytät polvisukkaa, niin leikkaa sukka nyt poikki sukan varren ja tontun nenän puolesta välistä, venyttäessäsi sukkaa ylöspäin. Asettele pois leikattu osa polvisukasta toisen sukan päälle, niin että sukan varsi jää hieman ryttyyn tontun nenän yläpuolelle. Mikäli teet tontun tavallisilla sukilla, niin otat toisen sukan käyttöön tässä vaiheessa. Lisää massaa ja muotoile tonttu loppuun. Noin puolen tunnin päästä tontun voi kevyesti huuhtoa vedellä, mikäli haluaa sileän pinnan tonttuunsa. Kiinnitä lakki vähintään vuorokaudeksi narulla ylöspäin, mikäli haluat tontun lakin jäävän pystyyn. Mikäli teet tontun lakista todella pitkän, niin sinun on hyvä työntää tontun sisään pätkä vaikka harjaterästä vahvikkeeksi. Sukkahousuja, kumilenkkejä ja naruja voi halutessaan irroitella tontun kuivuttua. Tontun voi myös maalata, kun se on hyvin kuivunut.


Tässä myös yksi YouTube - linkki tontun teosta, videolla tehdään yksinkertaisempi malli tontusta.Tästä miesten sukkaan tehdystä tontusta tuli oma suosikkini. Tykkään tuosta sukan tekstuurista tontun pinnalla.

 Jos ihan tarkkoja ollaan, niin suurin osa näistä töistä on sementtitöitä ja sekoitettu ilman hiekkaa S30 pussukasta, mutta betonitöistä silti monesti puhutaan. Betoniin käytetään hiekkaa yhtenä ainesosana, mitä sementtiin ei tarvita ollenkaan, vaan pelkkä jauhe ja vesi riittää.

Minun betoniaskarteluni jatkuvat varmasti ensi kesänäkin, ehkä silloin valan kumisaappaaseen ovistopparin ja kokeilen virkatun pöytäliinan betonoimisesta kukkaruukuksi tai valan jotain muuta puutarhan iloksi tai suruksi. Betonityöt vaatii kuivuessaan yli viiden asteen lämpötilan, joten talvi rajoittaa meillä näitä hommia. 

Muistathan, että Siskonpaneelisopan projekteja on helppo seurata myös Siskonpaneelisopan facebook-sivun ja Siskonpaneelisopan Instagram -tilin kautta.