Perusvihollisemme HOME

Kotona meillä tiivistetään hirren välejä pellavariveellä.


Moikka moi, rakkaat lukijani. On aika hypätä vakavampiin aiheisiin ja aloittaa  postaussarja hometaloista, niiden vaikutuksista meihin ihmisiin ja kaikkeen mahdolliseen siihen liittyvään. Postausarja perustuu omiin kokemuksiin, Terve-talo-seminaarin antiin, sekä muutoin hankittuun tietoon ja kokemuksiin aiheesta.



Terve Talo-seminaari pidettiin hienoissa puitteissa Turun linnassa.


Miksi aihe sitten kiinnostaa minua? Olen vuodesta 2008, jolloin siis tutustuin alunperin perinnerakentamisen tapoihin ja hengittäviin rakenteisiin oman rakennusprojektin kautta, imenyt itseeni mahdollisimman paljon informaatiota aiheeseen liittyen lukuisin erilaisin tavoin. Haluaisin fiksusti ja jäsennellysti tuoda kaiken sen tiedon myös blogiini, mutta kun ajatuksia on paljon, niin en ole enää tiennyt mistä aloittaa ja mihin lopettaa. Nyt on kuitenkin aika nostaa kissa pöydälle ja lähteä ammentamaan teille Terve Talo-seminaarin antia postaus kerrallaan.

Turun linnan lattiaa.


Olen itse jossain määrin altistunut homeelle. Olenhan opettanut viisitoista vuotta elämästäni peruskouluissa, joista terveyden ja hyvinvoinnin laitoskin kertoo olevan 25-60% prosenttia homeessa. Tämän tiedon valossa pidän itseäni onnekkaana, etten ole pahemmin tuhonnut terveyttäni. Sen verran olen kuitenkin herkistynyt, että elimistöni reagoi nopeasti talojen kosteusvaurioille. Olin kerran viikon ajan töissä eräällä päiväkodilla ja tuossa päiväkodissa oltiin huolestuneita sisäilmasta ja mahdollisista homeen aiheuttamista oireista,  sekä seurailtiin tilannetta ja jokaisen lapsen ja työntekijän mahdolliset oireet kirjattiin ylös. Itse olin lievässä kuumeessa kolmannen, neljännen ja viidennen työpäivän illat ja tarinoinkin aiheesta pitkät pätkät seurantalomakkeille. Aikuiset työntekijät voivat itse valita ja vaikuttaa työympäristöönsä. Toivottavasti korjaukset on saatu suoritettua onnistuneesti. Pienten lasten altistaminen tietoisesti kosteusongelmien bakteerimyrkyille, sekä homeille syö lasten pääomaa aika rumalla tavalla. Puhutaan isosta ongelmasta, minkä edessä kunnat tuntuvat olevan valitettavan voimattomia ja liian usein sairastuneita pidetään ongelmana sen sijaan, että ymmärrettäisiin sekä nähtäisiin ongelma ja panostettaisiin tähän asiaan, Homeoireet on valitettavasti ensiarvoisen tärkeitä hoitaa maton alle lakaisun sijaan ja hoitamattomana ne tulee aiheuttamaan yhteiskunnalle paljon suuremman laskun.

Terve Talo-seminaarista Turun linnassa.


Teen näistä homeaiheisille kirjoituksille oman tunnisteensa ja ne tulevat löytymään blogistani Home-tunnisteen alta. Onko sinulla kokemuksia hometaloista tai homeoireista?

Nähdään pian,
Tiina

P.S. Blogiani seuraat helposti Facebookin kautta tykkäämällä Siskonpaneelisoppaa-blogin facebook-sivusta.