Betonimunien teko-ohjeet



Nämä sementtimunat valmistuivat meille pääsiäiskoristeiksi. Oikeastihan nämä on tehty sementistä, jos tarkkoja ollaan, vaikka puhekielessä useammin betonista puhutaankin. Betoniinhan lisätään aina myös hiekkaa, veden ja jauheen kaveriksi, kun sementti taas tehdään pelkästä jauheesta ja vedestä. Tässä tekstissä olen ottanut erivapauden puhua betonimunista, vaikka tarkoitankin sementtimunia. Herkkien valkoisten höyhenten kanssa betonimunat ovat rosoisen kauniita ja vastakohdat todellakin täydentävät toisiaan.





Hanki sementtijauhetta

 Rautakauppaan ei tarvitse isoa sementtisäkkiä näitä varten lähteä ostamaan, vaan askartelukaupasta saa askartelukäyttöön tarkoitettua sementtijauhetta pienessä ämpärissä. Toki nämä onnistuvat myös raksakaupan sementtisäkin jauheella. Askartelukäyttöön myytävään sementtijauheeseen sekoitetaan vesi ja seos on valmis. Viiteen desilitraan jauhetta sekoitettiin yksi desilitra vettä, mutta näihin kananmuniin tein reilusti löysempää seosta, jotta sain vellin laskeutumaan helpommin suppilon läpi kananmunaan.


Valmistele kananmunat

Kananmuniin tein toiseen päähän reilun kokoisen reiän saksien terällä naputellen. Riittävän isosta reiästä kananmunan sisukset valuu näppärästi alas, kun kevyesti ravistelee. Reiästä pitäisi mahtua pienen suppilon pää sisään ja näin olisi helpompaa täyttää munia. Kananmunat kannattaa vielä huuhdella hyvin ja kaataa jokaiseen munaan tilkkaa ruokaöljyä ja pyöritellä nmunaa niin, että ruokaöljy leviää tasaiseksi pinnaksi mun sisälle. Munien sisäpinnan öljyäminen helpottaa myöhemmin kuoren irrottamista betonipinnasta.


Munien kevyt ravistely vähentää ilmakuplia

Mikäli haluaa täydellisiä betonimunia, niin kannattaa näitä vielä varovasti heilutella, jotta munista tulisi mahdollisimman tasaisia. Itse tein aika nopsaan ja huolettomasti , mutta askartelukäyttöön tarkoitettu sementtijauhe oli niin hienojakoista, että se antoi anteeksi huolettomuuteni. Muutama ilmakupla muniin oli jäänyt, mutta minusta se vain kuului asiaan.

Odota vähintään 12 tuntia

Annoin munien kovettua vain reilun 12 tuntia huoneenlämmössä ennen kuoren irrottamista. Mitä kauemmin odotat, niin sitä vaikeampaa kuoren poistaminen on. Munien kovettuminen jatkuu vielä paljon kauemmin kuin vuorokauden ja munien väri vaalenee kuivuessaan.


Jatkokäsittelyssä olisi paljon vaihtoehtoja, mutta meillä pääsiäismunien pinta jätetään betonin sävyiseksi ja näköiseksi. 


Mukavaa pääsiäisen odotusta.

Blogiani seuraat kätevimmin blogini omalla Facebook-sivulla TÄÄLLÄ.