Tee se itse: puulattia halvalla


Pidätkö sinäkin puulattiasta ja sen lämpimästä tunnusta, mutta et haluaisi maksaa siitä paljoa? Me lähdimme tavoittelemaan puulattian tuntua, mutta totutusta poikkeavalla tavalla.



Meillä oli haaveena löytää vanha puulattia vanhan lattian uumenista muovimattojen ja levyjen alta. Ei löytynyt! Sitten minulla oli haaveena ostaa vanhan lattian paksuinen ja levyinen lankkulattia lasten huoneeseen, siis sellainen tosi paksu ja leveä. Rahat eivät riittäneet! 

Tutuessani OSB-levyihin ja niiden käyttöön törmäsin amerikkalaisten tapaan käyttää OSB-levyjä myös lattiamateriaalina ihan sellaisenaan ja kiinnostuimme aiheesta. Aiheesta löytyi hieman kokemusperäistä tietoa ja päätimme lähteä kokeilemaan. Halusimme lattiassa olevan oikean puun tunnun ja lämpimyyden ja nuo ehdot täyttyivät OSB-levyssä, lisäksi olimme mieltyneet levyn mielenkiintoisen näköiseen pintaan, missä näkyy puulastuja liimattuna ristiin rastiin.


OSB-levyt ovat siis puulastuista liimalla yhteen puristettuja rakennuslevyjä, joiden pinta näyttää erilaiselta ja persoonalliselta. Levyjä käytetään Suomessa jonkin verran messurakentamisessa, mutta kodeissa melko vähän näkyviin jäävänä rakennuslevynä.


Tuumasta toimeen ja Huntonin puukuitueristeiden, sekä ilmansulkupaperin päälle asennettiin haaveeksi jääneiden lankkujen tilalle 18 mm paksua sisäkäyttöön soveltuvaa OSB-levyä. Levyn pitää olla neljältä sivulta pontattua ja sisäkäyttöön soveltuvaa, jotta sitä ei ole käsitelty homemyrkyin, mitkä ovat ihmiselle vaarallisia. Lastenhuoneeseen kului yhteensä viisi levyä ja levyjen kappalehinnan ollessa 25e, meidän lastenhuoneen lattiamateriaalien hinnaksi tuli 125e + hiomapaperi + pintakäsittelyaineet. Tämä tuli siis huomattavasti halvemmaksi kuin lattialankut ja mahdollisesti päihitti myös lattialastulevystä ja laminaatista tehdyn lattian kokonaiskustannukset. 


Lattialastulevyn paksuus on 22 mm ja Suomessa paksuimman myydyn OSB-levyn paksuus on 18 mm, eli OSB-levy jää hieman ohuemmaksi, tosin useat sivustot kertovat OSB-levyn olevan hieman jäykempää, joten uskaltauduimme kokeiluun. Jenkkien tähän tarkoitukseen käyttämää 24 mm OSB-levyä ei Suomessa valitettavasti myydä. Koolausten teossa lattialevyn paksuutta voi ja pitää huomioida, jos levy on hieman ohuempaa, niin lattialevyn alle tulevat koolaukset (mitkä kannattelevat ja tukevat levyä) on asennettava hieman tiheämpään.


OSB-levyistä tehty lattia pitää ehdottomasti käsitellä ja me pidimme kiinni sisustussuunnittelijan ehdotuksesta tehdä lattiasta meren värinen. Haimme kaupasta kolme eri sävyistä puupetsiä, mitkä kaikki olivat sinivihreän sävyjä, ja lähdimme testailemaan mallipaloihin.


OSB-levy pitää ehdottomasti hioa ennen käsittelyä, sillä levyt ovat kevyesti pinnoitettuja. Hiomattomaan levyyn ei esimerkiksi puupetsi ota juuri ollenkaan kiinni, vaan pinta hylkii petsiä. Hiominen kannattaa tehdä ihan siihen tarkoitukseen sopivalla koneella, itse käytimme tähän Ryobin nauhahiomakonetta  EBS800V. Levyn pinta ei ole täysin tasainen, joten jos haluaa ihan täysin sileän lattian, niin on syytä hioa enemmän ja jos riittää suhteellisen sileä lattia, niin vähempi hiominen riittää. Hiottu levy muuttaa kevyesti sävyään kellertävästä vaalean puhtaan puun sävyyn. Hiottuun pintaan on helppo levittää valitsemansa pintakäsittelyaineet.


Tässä meidän kolme vaihtoehtosävyä, alimmaisena yhden kerran käsittely, puupalojen puolessa välissä lopputulos kahden käsittelykerran jälkeen ja ylimmäisenä lopputulos kolmen käsittelykerran jälkeen. Valitsimme tuon mallipalan oikeasta reunasta ja siitä ylimmäisen vaihtoehdon, sävynä tässä oli Teknoksen värikartoista T3032. Colorian puupetsi toimi tässä loistavasti ja oli helppo levittää. Puupetsin päälle on syytä levittää aina lakkakerros, mikä toimii varsinaisesti lattian suojana, puupetsi vain värjää levyn.


Tulen kertomaan tänne kokemuksiamme OSB-levystä lattiana, joten palaan vielä muokkaamaan tätä tekstiä, kun kokemuksia on ehtinyt aiheesta kertyä.


Tämän oven taakse rakentuu lasten huone pala palalta. Oven kahvakin on poistettu, jotta lapset eivät pääse kulkemaan mennen tullen raksalle omin lupineen. Tervetuloa mukaan seuraamaan huoneen valmistumista. Facebookista voit seurata kotimme tilojen valmistumista blogin Facebook-sivulla TÄÄLLÄ!