Lastenhuoneen ISO remontti!


Meillä remontoidaan tänä kesänä lastenhuonetta ja nyt kun kaikki purettava on purettu, niin alkaa vihdoin jälleenrakentaminen. Tässä tilassa ollaan tehty purkaminen aika perinpohjaisesti ja suurinpiirtein kaikki purettava on purettu. Tämä kohta remontissa on mielenkiintoinen taitoskohta, missä kaikki vaihtoehdot ovat vielä remontin suhteen avoinna ja huoneesta voi muodostua minkälainen tahansa. Katosta paljastui mielenkiintoinen yksityiskohta: vanha muurin kohta jättää kattoon ison reiän. Reikä on ehdottomasti tällä kertaa enemmän mahdollisuus kuin uhka, mutta kerron siitä lisää myöhemmin.

Miten meillä sitten purettiin näin paljon? Ensin haluttiin purkaa katon alapuolelle tehty lisäeristys ja näin päästiin eroon ylimääräisestä mineraalivillakerroksesta ja löydettiin kaunis valkoinen helmipaneelista tehty katto. Helmipaneelikatto vain kupruili aika voimakkaasti, eikä se ollut enää ilo silmälle, joten se otettiin alas, ja samalla tipahti ja tipautettiin vanhat eristeet ja tähän näkymään päädyttiin. Katon eristys on kuitenkin mahdollista tehdä lankkujen päälle, joten näin me tulemme toimimaan ja raakapintainen lankkulattian pohja rälläköitiin ylöspäin sileäksi katoksi. Meillehän tämä hirsiseinien ja lankkulattian (kattona) esille ottaminen sopii enemmän kuin hyvin, sillä puupinta on mielestämme kaunista,, sekä käsittelemättömänä, että käsiteltynä.


Yhdellä seinällä on aiempien omistajien peittämä oviaukko ja todellakin syystä, huoneessa on nytkin kaksi ovea, joten kolmannen oven poistaminen käytöstä on ollut hyvä idea! Oviaukon tuleva rooli on vielä hieman epäselvä, joko kivivillat vaihdetaan järkevämpään eristemateriaaliin ja aukko peitetään sopivan kokoisella levyllä tai sitten aukosta tulee vaikkapa hyllykkö.


Mitä lattiasta löytyikään? Tässä huoneessa on joskus ollut ISO tulipesä, sillä tulisijan pohja on todella iso: noin 1,5 x 1,5 m. Pitääkin tiedustella naapureilta, tietävätkö he tämän huoneen historiaa.


Oli selvää, että huonetta pitäisi varmuuden vuoksi purkaa merkittävästi, sillä lapsemme nuhaisuus oli pahempaa hänen nukkuessaan tässä huoneessa. Saattoi olla, että tämä oli vain sattumaa, tai johtui vaikka vanhoista aikansa eläneistä muovimatoista, mutta oli todella aiheellista katsoa rakenteet läpikotaisin tässä huoneessa. Kukapa ei haluaisi lapselleen parasta mahdollista sisäilmaa. Kuvassa näkyvä alapohjan uloin kerros, eli eristeiden alla ollut lankkulattia oli positiivinen yllätys. Vahva ja tukeva lankkulattia oli edelleen todella vankkaa tekoa, eikä sitä ollut aiheellista purkaa.


Huoneen yksi kulma on levytetty kulma, minkä takana on ollut aiemmin sauna. Saunan seinän sisällä olevien mineraalivillojen terveyteen suhtaudun melko skeptisesti, sillä kosteuden päästessä mineraalivilloihin, se ei osaa luovuttaa sitä eteenpäin. Vanhat levyt saa siis lähteä ja ne tullaan korvaamaan huokolevyllä ja pinnottamaan pinkopahvilla ja vanhat villat korvataan Huntonin levyeristeillä, 


Kuten olen jo aiemmin kertonut, niin kaikki meidän kodin hirret ovat olleet maalattuja ja maalaus on tehty joskus kauan kauan sitten. Mitä pidemmälle kodin remontti on ehtinyt , niin sitä huolimattomammin seiniä on puhdisteltu vanhoista maaleista.  Kyse ei ehkä ole lisääntyneestä huolimattomuudesta, vaan silmä on jo tottunut. Vielä emme ihan tiedä jäävätkö lastenhuoneen seinät tälläisiksi vai saavatko ne maalikerroksen tai öljyn pintaansa. Ulkoseinälle tulee hirren päälle huokolevy, pinkopahvi ja tapetti. 


Vanhat puuovetkin tulevat kaipaamaan uutta maalia näiden kokemusten jälkeen. Ovista löytyy valkoisen maalin alta 70-luvun tunnelmia retron sinapinkeltaisen sävyn muodossa ja kaunista harmaanvihreää keltaisen alta. Tuo harmaanvihreä sävy kyllä viehättää ja nähtäväksi jää, että löytyykö näihin oikeaa vihreää värisävyä ja näemmekin nämä ovet ensi talvena vihreinä.

Toivottavasti seuraavat lastenhuonekuvat ovat jo vähemmän pölyisiä ja likaisia.

Nähdään pian,
Tiina