Rossipohjaisen talon alapohjan hyvä rakenne.




Monesti vanhojen talojen korjausrakentamisen yhteydessä pohditaan myös rossipohjaisen talon alapohjan oikeaa rakennetta. Rossipohja on tuulettuva alapohja ja yleinen rakenne 1900-luvun taloissa. On hyvä perehtyä rossipohjan toimintaan, ettei käy niin kuin eräs sähkömies kertoi tapahtuneen, että asukkaat valittivat putkien jäätymistä, mutta eivät olleet tarkistaneet talonsa rossia, mihin johti vieläpä asiallinen pikkuovi kivijalassa. Sähkömies oli käynyt rossipohjassa kurkistamassa ja huomannut alapohjan suurelta osin romahtaneen ja putkien näkyvän ulkoilman kanssa. Ei ihme, että putket siis jäätyivät usein ja keittiön lattiat olivat todella kylmät.

Paljon rakenteesta oppii jo purkaessa vanhaa pois, mutta aina ei voi sokeasti luottaa myöskään sen vanhan rakenteen paremmuuteen tai lähteä suoraan kopioimaan sitä. Alapohjaa alunperin tehtäessä ei ehkä ole ollut kaupasta haettavissa sopivia materiaaleja, on saatettu tehdä hassuja kompromissejä tai sitten korjausrakentaja on tehnyt omia epäsopivia ratkaisujaan. Omat kujeensa ovat jälkipolvet tehneet sen hetkellisillä suosikkimateriaaleilla. Olen löytänyt alapohjan rakenteista lannoitesäkkejä, kattohuopaa,  lasinsiruja eristeiden joukosta, sahanteriä ja paljon muita päähänpistoja.

Vanha kuva aiemmista remonteista.

Ei ole yhtä ainoaa oikeaa vaihtoehtoa tehdä juuri mitään,  mutta tässä kaksi paljon käytettyä tapaa, mitkä molemmat olen itsekin testannut ja hyväksi havainnut. Mikäli kyse on hirsitalosta, niin tiivistä aluksi hirsien välit ja nurkat pellavariveellä, ennen seuraavia vaiheita.

Vanha kuva aiemmista remonteista.

1) Rakenne alhaalta ylöspäin: 
-rossipohjan ilmatilan jälkeen tulee harvalaudoitus
-tuulensuojalevy tiiviisti asennettuna 
(-Eristettävän alueen reunat on hyvä paperoida, sillä vedon tunteen poistamiseen asunnosta kannattaa  erityisesti panostaa. )
-hydroskooppinen puhallettava eriste, itse suosin Huntonia 
-tiivis paperointi ja paperin liisteröinti tai teippaus kiinni seinään listojen taakse 

Tämän rakenteen seassa on tukeva ristikoolaus, minkä päälle asennetaan lattia oman valinnan mukaan. Helpoimmillaan ja yksinkertaisimmillaan lattia on lankkulattia, mikä asennetaan suoraan niskojen ja paperoinnin päälle,

2) Rakenne on muutoin edellisen kaltainen, mutta rakenteen alin kerros, eli harvalaudoitus ja tuulensuojalevy on korvattu tiiviillä laudoituksella ja koko pohjan paperoinnilla.

Kuva on kolmen vuoden takaa, keittiöremontistamme.

Mikäli huoneeseen halutaan asentaa lattialämmitys, niin tuohon pintaan tulee silloin paperointi ja harvalaudoitus, minkä väleihin lattialämmityslevyt ja kaapelit asennetaan. Tämän päälle tulee levy, esim kipsilevy ja sen päälle voi asentaa haluamansa pintamateriaalin. Meillä on keittiössä lattialämmitys, mutta muihin huoneihin suositaan vesikiertoista patteriverkostoa, jotta talon alapohjan rakenne pystytään säilyttämään mahdollisimman pitkälti vanhan talon selkeänä rakenteena. Saadessaan kosteutta kipsilevy myrkyttää sisäilman niin pahoin, että pyrimme välttämään materiaalia mahdollisimman pitkälle. On turvallisinta pysyä mahdollisimman yksinkertaisissa materiaaleissa ja myrkyttömissä materiaalivalinnoissa.

Mikä eriste ja miksi? Valitse mahdollisimman myrkytön hydroskooppinen eriste. Hyppää yli kaikki mineraalivillat ja muut huonot vaihtoehdot. Valitse mahdollisimman myrkytön eristevaihtoehto tarjotuista hydroskooppisista vaihtoehdoista. 

Lisäksi muista tehdä jokainen vaihe huolella ja rauhassa. Remontin ostaminenkaan ei aina takaa sitä, että lopputulos olisi oikein ja huolella tehty, joten ei ole pahitteeksi olla itsekin tietoinen hyvästä alapohjan rakenteesta.


Kesäterveisin,
Tiina