Tee itse vanhanajan sisäseinämaali!


Makuuhuoneemme hirsiseinät kaipasivat vähän rouheampaa lopputulosta, mitä teolliset maalit yleensä antavat. Ihailin itse tehtyjen kalkkimaalien rouheaa pintaa ja mielessäni pyöri mielikuva hirsisten ulkorakennusten kalkitusta pinnasta. Päädyin tutustumaan sisämaalin valmistamisen saloihin. Munatempera maali syntyi kananmunista, vedestä, vernissasta eli keitetystä pellavaöljystä ja pigmentistä, eli väriaineesta. Lisäsin myös maalin joukkoon kuiviketta, nopeuttamaan kuivumisprosessia, mutta se ei ole pakollinen ainesosa.




Samalta Kymin palokärjen nettisivulta löytyy käyttämäni munatemperan ohje. Sekoitin 3dl vettä ja 400g pigmenttiä keskenään ja odotin yön yli, lisäsin sitten kananmunasta (3dl), pellavaöljystä (3dl),
ja kuivikkeesta tehdyn seoksen maalin sekaan, sekoitin hyvin ja aloin maalaamaan. Käy kurkistamassa tarkka ohje TÄÄLLÄ! Kuvassa omat muistiinpanoni, kun halusin tehdä pienen määrän maalia kokeilueräksi.


Pidinkö maalista? Pidin maalia riittävän helppona maalattavana ja saavutin sillä halutun kaltaisen rustiikkisen tunnelman hirsiseiniin. Tuoksu verrattuna teollisiin hajuttomiin maaleihin tottuneena oli hieman ikävä, sillä vernissa tuoksuu voimakkaasti. Itse tehdyt maalit eivät suinkaan tule erityisen halvaksi verrattuna teollisiin, joten hinnan perusteella tähän ei kannata lähteä. Reilun kokoisen makuuhuoneen kolmen seinän maalaaminen tuli maksamaan minulle 60-70e, ilman, että laskin pensseliä tähän mukaan. Kokemuksena ja uutena opittuna asiana tämä oli kuitenkin erittäin mielenkiintoista.


Oli todella outo ajatus sekoittaa maalin sekaan kananmunia. Munatempera on kuitenkin hyvin vanha keksintö ja paljon käytetty maali. Mona Lisakin on maalattu munatemperalla.


Netistä löytyi joitakin eri muunnoksia tälle samalle maalille. Suosittelen kuitenkin lämpimästi juuri tätä tällä sivulla linkittämääni ja itse testaamaani ohjetta. Testasin myös pienimuotoisesti paria muuta ohjetta, mutta totesin tämän toimivimmaksi.

Päädyin munatemperaan tutkittuani ja kyseltyäni asiaa riittävän kauan ja löydettyäni yhden todella hyvän nettisivuston tähän liittyen. Minä myös soitin heille varmistellen maalivalintani sopivuutta makuuhuoneen seinään ja kyselin lisää aiheesta. Täytyy todeta, että oli todella ilo keskustella aiheesta innostuneen ja paljon tietävän ihmisen kanssa. Käykäähän kurkistamassa Kymin Palokärki- pieni maalikauppa. 

Päädyin innostuksissani ensin soittamaan Uulalle, joka ratsastaa perinnemaaleillaan ja tiesin heidän pigmenttejään ja muita maalinvalmistukseen käytettäviä ainesosia olevan myynnissä käyttämässäni maalikaupassani Seinäjoen Värimiehillä. Sain Uulalta vastaukseksi, että netistä kyllä löytää paljon ohjeita. Tämmöiset KVG-tyyppiset vastaukset antavat melko tympeän kuvan, kun kysymys sentään on heidän omista myynnissä olevista tuotteistaan, joiden käyttökin luulisi olevan hallussa kyseisessä yrityksessä. Kiireissäni jouduin kuitenkin valitettavasti turvautumaan heidän tuotteisiinsa, sillä kokeilemaan piti päästä ja nopeaan. Toivottavasti Kymin Palokärjen tuotteita saa jossain vaiheessa myös Seinäjoelta.



Kurkistetaan sitten kohteeseen ja makuuhuoneen seiniin ennen maalausta. Seinistä on näissä kuvissa jo irrotettu sahajauholiimaseos hirsien raoista. Näitä seiniä ei ole ollut tarkoitus enää milloinkaan ottaa esille. Hirsiin oli pariin kohtaan huolimattomasti roiskittu tervaa ja joissakin hirsissä näkyi vielä se aika kun nämä hirret olivat olleet maalattuina vaaleanpunaisiksi. Hirsiä oli tasoiteltu myös jälkikäteen kirveellä ilmeisesti tapetoinnin yhteydessä ja hirsien sävyerot olivat suuria. Ei tiedetty aikoinaan, että nämä suurella vaivalla peittoon laitetut hirret otettaisiin jossain vaiheessa esille, seinän väliin laitetun foliokerroksen vuoksi. Paljas hirsipintahan on ollut köyhyyden merkki ja ennen on pyritty saamaan hirsipinta peittoon ja tasoitettua pois näkyvistä, heti kun se on ollut mahdollista.


Hirsiseiniä on maalattu ennenkin ja niille on tehty myös roiskemaalauksia koristeeksi, mitä sain nähdä mm juuri vierailemassani Joupin Vanhan tuvan yläkerrassa. Eikä hirsipintojen maalausta tarvitse pelätä, kunhan käyttää sopivia maaleja. Tässä vielä kuva tämänhetkisestä tilanteesta makuuhuoneessamme.

Kerron seuraavaksi, mitä sisustussuunnittelijan luona tapahtui. Nähdään pian!

Blogia voit helpoiten seurata tykkäämällä Facebookissa Siskonpaneelisoppaa-blogista.